Seniorer hamnar i digitalt utanförskap

SPF Seniorerna i Piteå sätter fokus på utanförskapet som äldre drabbas av. De tycker att alla medborgare ska få chansen att leva i ett digitalt samhälle.

Lisbeth Lindmark och Sara Dahlberg, tycker att Piteå kommun bör ta ett större ansvar för dem som inte har möjlighet att klara av den digitala utvecklingen.

Lisbeth Lindmark och Sara Dahlberg, tycker att Piteå kommun bör ta ett större ansvar för dem som inte har möjlighet att klara av den digitala utvecklingen.

Foto: Maria Johansson

Nyheter2020-02-17 05:00

Det digitala utanförskapet växer i takt med att de analoga tjänsterna byts ut. Sverige ligger långt framme med digitaliseringen jämfört med andra länder vilket för samhället i stort är bra. Ändå står i dag mellan 10 och 20 procent av landets äldre utanför, vilket SPF Seniorerna på ett rikstäckande plan ser som ett stort problem.

– Redan vid 65 års ålder, då man lämnar yrkeslivet hamnar man efter. På jobbet kan man hålla sig uppdaterad via kollegorna. När pensionsåldern kommer har man inte samma nätverk och möjligheter, säger Sara Dahlberg, ordförande i SPF Seniorerna Häggen.

Detta föder en stor stress och frustration, man måste hela tiden lära sig nya inloggningar och koder. Både syn och minne kan fallera. Man ska lära sig hur mobiltelefoner fungerar och hur man använder internetbank och swish.

– Dessutom finns det många pensionärer i dag som inte har råd att hänga med i utvecklingen. Deras låga inkomst gör det inte möjligt att köpa en dator eller telefon för att sköta sin ekonomi, säger Lisbeth Lindmark, ordförande SPF Seniorerna Rönnen. 

Seniorföreningarna i Piteå har tillsammans 1172 medlemmar. 

– Vi har haft teknikutbildningar. Spännvidden av vad de klarar av är mycket varierande. En del kommer med en nyinköpt telefon i orginalkartong, den har aldrig laddats. Medan andra har goda kunskaper och kan mycket, säger Sara Dahlberg.

Båda önskar att Piteå kommun skulle vara mer på tå för den problematik som finns. De skulle kunna ordna teknik -och internetkaféer för att inkludera dem som känner sig begränsade och utanför. 

– Det skulle bli en fin mötesplats och samtidigt ett ställe där man kan få hjälp i sin egen takt, så att man hinner förstå och lära sig, säger Dahlberg.

Det är inte bara SPF Seniorernas medlemsundersökning som visat hur äldre personer utestängs. Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet" visar att närmare en miljon svenskar lever i ett digitalt utanförskap i dag. Av dem är ungefär tre fjärdedelar eller 746 000 personer över 65 år. Många har svårt att klara av tjänster för exempelvis sjukvård, kollektivtrafik och pension. 

– Nyblivna pensionärer tycker ofta att det är för tidigt att gå med i en förening. Vi behöver dem som orkar engagera sig. Utanförskapet kommer inte att vara ett övergående problem. Det samhälle vi lever i utvecklas ständigt, säger Lindmark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!