Säkerhetsveckan ska förhindra kränkningar

I veckan pågår en hälso- och säkerhetsvecka på SCA Munksund. En målsättning med veckan är att minska kränkningar och särbehandlingar.

I veckan är det en hälso- och säkerhetsvecka på SCA i Munksund. Medarbetarna avslutade dagen med en tävling i ämnet som avgörs på fredagen.

I veckan är det en hälso- och säkerhetsvecka på SCA i Munksund. Medarbetarna avslutade dagen med en tävling i ämnet som avgörs på fredagen.

Foto: Jens Ökvist

Nyheter2019-09-19 18:00

SCA har en övergripande vision att inga arbetsplatsolyckor ska förkomma i företagets verksamhet. Man har också en målsättning att olycksfrekvensen ska minska med 50 procent mellan 2014 och 2020.
För fjärde året i rad har företaget en hälso- och säkerhetsvecka på sina fabriker som alla anställa är med och deltar i. Under veckan har SCA fyra fokusområden i trafik, personlig skyddsutrustning, säker avställning och OSA (organisatorisk och social arbetsmiljö).
– I ledningsgruppen har vi diskuterat vad vi alla bruk har gemensamt och bör fokusera på. Då kom vi fram till att de här fyra områdena berör och är viktiga för oss alla, säger Jens Riglert, fabrikschef vid SCA Munksund.

OSA består av totalt tre delar och SCA har valt att fokusera på kränkande särbehandling.
Varje fokusområde hade var sin station och i OSA fick de anställda se en film med fiktiva händelser som kan uppfattas som kränkande särbehandling.
– Det är allt från när någon undanhålls viktig information till ren och skär mobbning. Sedan får de runt borden prata om ett ämne och vi har valt  "vi pratar med varandra, inte om varandra", säger Sandra Åström, som var en av de som höll i stationen.
– Det här är ett ämne som kan vara svårt att närma sig, och kanske inte det man pratar om kring fikabordet. Det vi vill skicka med är att de ska prata med varandra.
Vad hoppas ni kunna uppnå i det här ämnet?
– Vår förhoppning är att vi skapar en kultur där vi har respekt för våra olikheter, och där det inte behöver bli till ett fall. Det är vår förhoppning. 
Ronny Degerman, som också höll i OSA, fyller i:
– En av frågorna vi ställer till de anställda är varför man inte vågar prata med varandra? Med tanke på att alla gör det här kanske vi vågar ta steget till att prata med varandra.

Han har jobbat på SCA i 30 år och han upplever att stämningen och jargongen har förbättrats på fabriken.
– En stor skillnad är att vi fått in så mycket mer kvinnor. Det har lyft både jargongen och stämningen. Det har blivit mer mångfald i grupperna. Jag har ju genom åren varit på skiftlag där det varit riktigt taskig stämning under perioder. Men känslan nu är att de anställda tycker att det är en behaglig arbetsplats med ett bra klimat. 
Stefan Lundqvist, klubbordförande på SCA Munksund, tycker att veckan är viktig.
– Både för den fysiska och psykiska arbetsmiljön. Upplevelsen bland de anställda är också väldigt positiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!