Ny strategisk plan: Så ska cancervården vässas

Regionledningen vill satsa på en förbättrad cancervård. En utredning ska se över vilka möjligheter det finns till utökad onkologisk verksamhet på Sunderby sjukhus, inklusive strålning.

Den politiska ledningen i Region Norrbotten vill en helt ny strategisk plan satsa hårt på cancervården de kommande åren.

Den politiska ledningen i Region Norrbotten vill en helt ny strategisk plan satsa hårt på cancervården de kommande åren.

Foto: Peter Johansson

Luleå2021-10-01 11:30

Satsningarna presenteras av den politiska majoriteten i Region Norrbotten i en ny strategisk plan för de kommande åren.

En del i denna plan är en mer specialiserad cancervård.

Enligt Kenneth Backgård, (SJVP) regionstyrelsens ordförande, ska möjligheten att investera i en så kallad MR-kamera att utredas. Kameran används för att diagosticera cancer.

– Vi ska intensifiera rekryteringen av både läkare och alla annan personal. Plus då bild och funktionsmedicin. Dom som sköter utrustningen, kort och gott, säger Kenneth Backgård på torsdagskvällen efter att den strategisk planen för kommande år offentliggjorts.

På fråga om inte satsningen på en vassare cancervård är ett avsteg från vad som tidigare är bestämt, att specialistkunskaperna ska vara placerade i Umeå, enligt Backgård.

– Det här är för att klara den egna onkologiska vården i Norrbotten. Umeå är fortfarande centrum för högspecialiserad vård. Vi kommer inte att kunna klara all strålningsverksamhet.

Enligt Backgård har Region Norrbotten en miljard i kassan, vilket borgar för möjligheter.

– Om man tittar på de ekonomiska avsnitten kommer vi att ligga på flera hundra miljoner plus under de kommande åren, om prognoserna håller. 

Det är inte så att den goda ekonomin beror på bidrag från staten på grund av pandemin?

– Jo, bidrag det har vi fått. Absolut. Men vi ser redan nu att vi har ungefär en halvmiljard redan i hemtagningar i den egna verksamheten, som inte är beroende av statsbidrag. Det enda som vi reserverar för, det är påverkan från budgetpropositionen. Men vi har ingen anledning att tro att det blir en negativ påverkan.

Tandvården uppges också vara högprioriterad.

Men kommer ni att lyckas rekrytera personal? Det är väl det som är det stora problemet i dag.

– Så är det. Och vi måste vända på varenda sten. Vi måste hitta ett sätt att till exempel låta äldre tandvårdspersonal som har både kunskapen och möjligheten att jobba inom yrket. Det finns många som är intresserade, men det är en del regelverk och annat som har satt stopp. 

Regionledningen vill också börja med en decentralisering av verksamheten kommande år. Att få ut fler filialer och servicepunkter runt om i länet.

– En målsättning är att minska patientresandet, att halvera det. Det är bättre att personal reser till patienter, än tvärtom, säger Backgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!