Statliga medel till arbetet mot psykisk ohälsa har under ett antal år utgått till länets kommuner och Region Norrbotten. En del av de nationella medlen går direkt till kommunerna och Regionen, andra är öronmärkta för gemensamma satsningar som Regionen och Norrbottens kommuner (en intresseorganisation för länets 14 kommuner) gör tillsammans.
En stor del av de gemensamma pengarna måste nu betalas tillbaka, totalt handlar det preliminärt om drygt sju miljoner kronor. Orsaken är att flera planerade satsningar uteblivit under 2021.
– Regionens beslut om de nationella medlen togs inte förrän i oktober och då var ju året nästan slut, så det hanns helt enkelt inte med, konstaterar Helena Asklund, länssamordnare för Norrbottens Kommuner.
– Medlen skulle använts bland annat till att utveckla arbetet kring suicidprevention. Vi har höga suicidtal i länet så det är ytterst olyckligt att vi nu blir försenade med det arbetet.
Tidigare har Länsstyrgruppen, som består av socialchefer, skol- och elevhälsochefer samt divisionschefer inom Regionen, fattat beslut om de nationella medlen. Men i fjol, när beslutet för 2021 skulle fattas, uppdagades att Regionens beslutsordning ändrats och beslut om nationella medel till Regionen skulle fattas av regiondirektören. Det beslutet dröjde dock ända till oktober. (Se artikel intill)
Helena Asklund framhåller att det inte enbart är det sena beslutet som gjort att medel nu måste betalas tillbaka, även pandemin har spelat in för att satsningar uteblivit.
– Det positiva i det här tråkiga 2021 är att det blev ett lärande. Att den ändrade beslutsordningen fick de här konsekvenserna blev en politisk fråga och nu har Länsstyrgruppen återigen fått rätt att fatta beslut om de här medlen.
Helena Asklund hoppas att arbetet med de gemensamma satsningarna för psykisk hälsa, bland annat när det gäller stärkt samarbete och suicidprevention, ska kunna fortsätta under det här året.
– Det handlar bland annat om en länsgemensam handlingsplan och strategi men också om utbildning av personal i akut omhändertagande. Utbildning av allmänheten i första-hjälpen vid psykisk ohälsa är också en viktig faktor som man sett kan bidra till minskade suicidtal.