Letar nya ägare efter konkursen – och stänger kafé

Konkursförvaltaren stänger ett av tre kaféer omedelbart och inleder arbetet med att hitta en ny ägare till anrika Ekbergs konditori. "Det är det jag jobbar för inledningsvis", säger Hans Andersson.

Konkursförvaltaren Hans Andersson letar en ny ägare som är villig att ta över Ekbergs konditori efter torsdagens konkursbeslut från Luleå tingsrätt. (Arkivbild)

Konkursförvaltaren Hans Andersson letar en ny ägare som är villig att ta över Ekbergs konditori efter torsdagens konkursbeslut från Luleå tingsrätt. (Arkivbild)

Foto: Samuel Nyberg

Piteå2021-02-26 11:47

Efter torsdagens konkursbeslut träffade konkursförvaltaren Hans Andersson på advokatbyrån Kaiding ägaren Michael Bieri för att diskutera förutsättningar och hur man ska gå vidare. På fredagsförmiddagen besökte han kaféet i Älvsbyn för att informera personalen att Ekbergs i Älvsbyn stänger omedelbart.

– I Piteå kommer vi att ha öppet som tidigare inledningsvis, i vart fall två veckor men det kan bli längre än så också. Både kafédelen och butiken, säger Hans Andersson.

Ambitionen är att se över möjligheten att sälja rörelsen till en ny ägare.

– Det är det jag jobbar för inledningsvis. Lyckas inte det kommer man att sälja ut de tillgångar som finns på ett eller annat sätt, inklusive inventarier.

undefined
Ekbergs konditori i Älvsbyn stängde redan under fredagsförmiddagen. I Piteå har kaféerna och butiken öppet åtminstone två veckor till.

Det finns inget som hindrar ägaren Michael Bieri att köpa tillbaka verksamheten via ett annat bolag.

– Det är ingenting vi har diskuterat, men man är inte utstraffad personligt för att bolaget går i konkurs. Det är inget konstigt eller ovanligt att gamla ägaren, kanske tillsammans med någon ny, köper tillbaka verksamheten. Det kan ibland vara en fördel eftersom de känner rörelsen bättre, säger Hans Andersson.

Hur påverkar pandemin försöken att hitta nya ägare?

– Pandemin lägger en våt filt över alla näringar som kräver kontakt mellan människor. Det gör att utmaningen blir större och det får man ha respekt för. Det är motvind i branschen och en potentiell köpare som vill ta över verksamheten måste räkna med att det kan dröja ett tag innan man fullt ut är up for business och har intäkter. Då blir det en ökad risk och det innebär att köpare är mer försiktiga.

Ekbergs konditori har dragits med skulder i flera år – men enligt Hans Andersson var pandemin avgörande.

– Jag kan tänka mig att det var tuvan som fällde lasset. Man har inte haft möjligheten att beta av skatteskulden över en längre tid. Den har definitivt bidragit till att förvärra situationen ytterligare och till slut gick det väl inte att hantera längre.

Regelverken för statliga stöd under pandemin har inte gjort det möjligt för Ekbergs att söka stöd från staten.

– Regelverket är utformat så att om man har slirat med skatten före pandemin kom är man utstraffad från att ta del av stödåtgärderna. Man får inte den hjälpen man annars skulle ha fått, säger Hans Andersson.

Hur ser de långsiktiga förutsättningarna ut för Ekbergs?

– När samhället återgår till det normala vill ju folk fika och umgås. Det är ett väl inarbetat varumärke som jag inte tror skadas nämnvärt av den här konkursen. Så det finns förutsättningar att driva den här verksamheten framåt, det tror jag definitivt.

Trots att kaféet i stan och Backen fortsättningsvis är öppet gäller inga presentkort.

– Det är generellt en risk med presentkort. Om butiken går i konkurs riskerar de att brinna inne. Så ser regelverket ut vid en konkurs, det spelar ingen roll om det är ett kafé eller en butik, säger Hans Andersson.

Ägaren Michael Bieri vill inte kommentera konkursen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!