Industriboomen ur ett helikopterperspektiv

Den redaktionella satsningen Framtidsfabriken, som bevakar industriboomen i norr, har gjort avtryck. "Vi har fått stor uppmärksamhet från i stort sett alla aktörer som finns med i samhällsomställningen", säger redaktören Jonny Vikström.

Lenitha Andersson Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare för Kuriren, kuriren.nu och nsd.se.

Lenitha Andersson Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare för Kuriren, kuriren.nu och nsd.se.

Foto: Alva Thiger

Nyheter2022-09-19 16:00

I Norrbotten och Västerbotten investeras över 1000 miljarder kronor i den nya tidens industrier och innovationer. Världens blickar riktas mot norr och utvecklingen innebär stora utmaningar när det gäller kompetens, infrastruktur, inflyttning, miljö och samhällsservice.

För ett halvår sedan lanserades därför Framtidsfabriken, som går att nå digitalt via NSD, Norran, Kuriren och PT, för att bevaka industriboomen och det nya lokalsamhället.

– Vi såg ett behov av att med journalistik beskriva vad som sker i vår region ur ett större perspektiv. I den vanliga nyhetsrapporteringen skriver vi om enskilda satsningar ofta kopplat till orter som tidningen bevakar. Vi saknade ett helikopterperspektiv som beskriver hela regionen, som dessutom råkar vara samma område där våra fyra tidningar verkar, säger Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare för Kuriren, kuriren.nu och nsd.se.

Syftet med plattformen är att ge mer fördjupad information om vad som sker samt vad de stora industrisatsningarna får för följder och konsekvenser.

Utomstående aktörer bjuds även in för att bidra med fler perspektiv i form av krönikietexter.

– Vi beskriver vad som sker när samhället ska ställa om, vilka risker och möjligheter som finns. Vi berättar om människorna och hur de berörs. De som flyttar hit, de som får nya möjligheter men också om de som får fabriken som granne, säger Andersson-Junkka.

En som jobbar för att få ihop allt till läsarna är redaktören Jonny Vikström. Han berättar att det varit en spännande och intensiv tid med Framtidsfabriken.

– Jag tycker att vi har fått stor uppmärksamhet från i stort sett alla aktörer som finns med i samhällsomställningen. Allt från de stora bolagen, regionerna och kommunerna till universitetet, science center som Teknikens hus, mindre organisationer och vanligt folk. Det händer ju så otroligt mycket på många fronter samtidigt, men utvecklingen sker i olika takt i olika kommuner. Vi har varit enträgna med att få med ungdomarna i bevakningen också. Vad tänker de om utvecklingen? Vilka är deras drömjobb? Otroligt intressant att spegla.

Har ni något spännande på ingång?

– Jajjamän! Det händer nya saker hela tiden, så det är inget problem. Nu börjar snart stålverksbygget i Boden på allvar, med alla gästarbetare, nya människor och experter som det lockar till sig. Inflyttningen från utlandet till Skellefteå, hur förändrar det stadslivet och vad tänker de nya Skellefteåborna? LTU bedriver ledande forskning kring artificiell intelligens (AI), exempelvis robotar och drönare som väntas på en stor roll i gruvor och industrier men också inom exempelvis byggindustrin. Det ska vi titta närmare på. Det är bara att dra på sig VR-glasögonen och inse att framtiden är här, säger Vikström.

Framtidsfabrikens andra pappersbilaga kommer ut i oktober och i den samlas de viktigaste artiklarna. Bilagan delas ut i hela Norrbotten och norra Västerbotten.

– Vi har fått mycket respons från läsare och vi hoppas så klart att vår journalistik har gett mer information, större förståelse men också skapat stolthet för att det är i vår region den gröna omställningen sker. Vi har också fått glada tillrop från folk som tycker att satsningen är viktig, säger Andersson-Junkka.

Om Framtidsfabriken

Framtidsfabriken är en sajt som du når via din dagstidning NSD, Kuriren, PT eller Norran med fördjupad journalistik kring den utveckling som just nu sker i Norrbotten och norra Västerbotten. 

Där finns nyheter och reportage om industrietableringarna, samhällsomvandlingen, forskningen och människorna som lever det nya livet i norr.

På plattformen finns också gästkrönikor som ger fler perspektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!