Det tar ungefär en sekund för en som inte redan vet det. Sedan är det alldeles uppenbart. Tess Olofsson är inte någon infödd Piteåbo.
Den skorrande dialekten signalerar tydligt att det är Skåne som är födelselänet. Den mer insatta kan också urskilja att det är Malmöitiska som 32-åringen pratar.
I september ifjol flyttade hon till Hortlax och kärleken.
Inom fotbollen har hon rest längre än så.
Som 13-åringen genomfördes första domaruppdraget. Knappt 20 år senare bryter Tess Olofsson ny mark inom svensk elitfotboll. Som första kvinna någonsin antogs hon ifjol till domarnivå 5. Därmed får hon döma svensk elitfotboll på allra högsta nivå på herrsidan. Det har hittills inneburit en match i superettan och det kommer att följas av fler.
Tess Olofsson har aldrig varit den som backat för utmaningar.
Som ung var hon med i flicklandslaget och rankad etta bland Sveriges 19-åriga målvakter. Men krånglade ljumskar satte stopp för en tänkbar elitkarriär mellan stolparna.
Istället blev hon målvaktstränare i herrlagen Lillhärdals IF och Svegs IK i Härjedalen.
– Jag fick faktiskt själv hoppa in några matcher som målvakt och utespelare i division 4 och 5. Det gick bra, jag blev faktiskt första målvakt i Sveg att hålla nollan det året så det var lite kul. Sedan fick jag följa med på ett läger i Holland och holländarna blev väldigt förvånade att det var en kvinnlig målvakt, skrattar Olofsson.
Har du någon nytta av ditt tidigare spel nu som domare?
– Ja. Spelförståelsen, att lägga ner träningen som behövs och fysiken. Det bär jag med mig.
När förstod du att du kunde bli riktigt bra som domare?
– 2009 när jag fick börja döma elitettan och vidare 2011 när jag blev uppflyttad till damallsvenskan.
Sedan dess har karriären pekat spikrakt uppåt.
Tre gånger utsedd till årets kvinnliga domare, varav nu två år i rad. I år har hon även dömt en kvartsfinal i Champions League och så sent som förra veckan EM-kvalmatchen Holland–Estland. Det på damsidan.
Ifjol blev Tess Olofsson utsedd till årets domare i herrarnas division 1.
Framgångarna gjorde att hon för knappt två veckor sedan dömde Akropolis–Eskilstuna i herrarnas superettan. Det som första kvinna på den nivån.
Sätter du själv något värde i att du är först?
– Jag tänker inte så mycket på det. Men visst har det personligen varit ett mål att hamna här när jag började min resa uppåt. När jag 2015 blev FIFA-domare kände jag att det fanns en möjlighet att få döma i superettan, medan allsvenskan då kändes mer som en avlägsen dröm. Det kändes inte uppnåeligt. Nu känner jag att det är ganska nära; som att jag kan nå dit.
Tess Olofsson har förutsättningarna att lyckas nå allsvenskan. Hon har redan rätt utbildning. Resten är nu upp till henne.
Vad krävs för att du ska bli en allsvensk domare?
– Att jag utvecklar fysiken. Det handlar om att fortsätta klara sprint- och konditionstesterna för att hålla rätt nivå. För det är sjukt snabba och skickliga spelare i allsvenskan. Den andra delen är erfarenheten. Jag behöver först etablera mig i superettan. Gör jag det finns möjligheten att ta nästa kliv och få provmatcher i allsvenskan.
Fysiken för nationell och internationell herrfotboll har hon redan visat sig ha under tester som gjorts.
En elitdomare på herrnivå ska kunna springa 40 meter på sex sekunder, sex gånger i rad.
Dessutom löpa 75 meter på 15 sekunder och gå 25 meter på 18 sekunder. Jobbigt? Tess Olofsson måste kunna upprepa det – 44 gånger i rad.
Det gör hon också.
– Fysiken är en av mina styrkor. Det handlar bara att finslipa sprinten för att bli ännu snabbare. FIFA vill att vi ska klara sprintdelen på under sex sekunder. Tidigare låg jag precis där, men nu har jag kapat ytterligare tiondelar för att komma under med god marginal. Jag ville inte ligga på 5,99 som det var tidigare.
För att göra det här krävs träning. Långa intervaller. Korta intervaller. Styrketräning, snabbhetspass, återhämtningspass och träning med fokus på rörelsen. En normal vecka blir det 7-10 träningstillfällen plus en eller två matcher.
Allt för att optimera möjligheterna att vara i korrekt position på planen och tillräckligt pigg i huvudet för att fatta rätt beslut.
– Läser du spelet i tid är det lättare att vara där när det händer något. Missbedömer du och startar din löpning för sent och hamnar i situationer med maxpuls är det inte lätt att fatta rätt beslut. Ju bättre tränad jag är desto lättare blir det på planen, för då har jag den extra energin och hinner tänka på vad som hände och inte bara "fan vad trött jag är".
Men det krävs annat arbete också. Inför ett möte ser hon alltid lagens senaste match på video.
– Jag vill se uppställningar kring fasta situationer. Insparkarna, blir det korta eller långa? Sådant avgör var jag ska placera mig. Det finns mycket att titta på. Är det en anfallare som går i djupled eller vänder upp? Det blir ganska stor skillnad för mig hur jag ska tänka. Jag har blivit mycket bättre sedan jag fick tiden att förbereda mig.
Tess Olofsson är deltidsanställd som domare och utför det uppdraget över hela Sverige och i utlandet. Hon bor i Piteå och jobbar även 25 procent som polis i Malmö och undervisar i utryckningskörning.
Hur hinner du med allt?
– Det är stundtals tufft. Jag vill ha tiden med familjen också, men det är möjligt. Det är jag tacksam för.
Alla domare är ständigt i fokus och i dag filmas alla matcher. Hur upplever du det när du faktiskt har gjort fel?
– Det är lite tufft. Vi får betyg och en rapport och tips på vad vi ska förbättra efter varje match. Och jag kan ärligt säga att man ältar vissa beslut man tagit och saker som missats. Då snurrar det runt i huvudet, ibland i flera dagar. Vad hade jag kunnat göra annorlunda? Hade jag fel position? Sådana tankar. Men det är mycket stöttning hemifrån och i domarteamet. Vi stärker varandra i besluten, säger hon och fortsätter:
– Att få väldigt mycket skit...det väger tungt ibland. Men den positiva feedbacken från spelarna betyder också väldigt mycket. Det skapar en drivkraft.
Vilken är din målsättning?
– Jag tycker det är jäkligt kul att döma. Bottenstrid, seriefinal eller en vanlig match. Allt har sin tjusning. Men visst drömmer jag om att få döma en VM-final, ett OS och även herrar internationellt. Det är tufft att nå dit. Det är en hög målsättning. Det är bara att jobba hårt för det. Varenda match på vägen räknas för möjligheten att nå dit.