Hösten 2005 togs ett beslut i kultur- och fritidsnämnden att Grisbergets motionsspår skulle vara öppna för gående även under vintertid då skidspår är dragna. Argumenten som användes då var att skidåkning inte var så populärt och bedrevs främst av män. Den största delen besökare nyttjade också spåret för att promenera. Det var även så att spåret främst användes för klassisk åkning och bedömningen som gjordes var att gående skulle rymmas på ytan som preparerades för skate. Detta står att läsa i en ärendebeskrivning i ett protokollsutdrag från nämnden.
Fotgängare har sedan dess varit tillåtna på skidspåren men varje år har det förekommit diskussioner kring promenerandets vara eller icke vara på skidspåren på Grisberget.
I september var frågan återigen uppe för beslut i kultur- och fritidsnämnden efter ett inlämnat medborgarförslag. "Förutom att spåren trampas sönder lyfts även risken för kollisioner som ett argument. Det finns många fina gångvägar och även isbanan som är mer lämpliga för de som vill promenera vintertid", står i förslaget. Den här gången beslutade en delad nämnd att förbjuda gångare den kommande vintersäsongen.
En som varit engagerad i frågan är Mats Berggren. Han har åkt skidor på Grisberget under 30 års tid. Då och då har han varit med om incidenter i skidspåren som han nyttjar både för klassisk åkning och för skate. I oktober skrev han till kommunen i ärendet och fick till svar att det nyligen fattats ett nytt beslut i frågan.
– Det funkar inte bra att kombinera skidåkning och gång på samma yta. Det blir en krock mellan intressen. Som skidåkare har man en helt annan fart, särskilt utför. Det händer incidenter varje säsong. Det kan vara att man måste skrika till någon som går att flytta sig eller att man är nära att krocka för att den som går plötsligt flyttar sig i sidled, säger han.
Jenny Axelsson, fritidschef på kommunen, tycker det är bra att det nu blir ett gångförbud.
– Jag förstår att man tycker det är trevligt att gå där men utifrån ett driftsperspektiv är det inte hållbart med gångare på ett preparerat skidspår. De som vill gå där brukar lyfta allemansrätten som ett argument men Grisberget räknas som en kommunal anläggning vintertid och inte som rörligt friluftsliv, säger hon.