– Det finns en vikt av att fånga in frånvaron tidigt, ser man ett mönster med kortare frånvaro och inte tar tag i det kan det bli mer problem, säger Peter Andersson som menar att det handlar om ett samarbete mellan rektor, mentor, förälder och eleven själv.
Via frånvarosystemet Skola 24 får föräldrarna information om ens barn inte är på skolan.
– Det kan också vara så att mentorn, någon från elevhälsoteamet eller någon annan från skolan ringer hem och frågar hur det är med barnet, säger Peter Andersson.
Som PT tidigare berättat är allt fler elever i yngre åldrar ogiltigt borta från skolan i Piteå kommun. Nu har man bildat ett närvaroteam under senhösten 2018.
– Det är två personer som är anställda via Elevhälsan. Dom jobbar på uppdrag av rektorerna och stöttar dom när det gäller elever med hög frånvaro. Det handlar mycket om att bygga relationer med vårdnadshavare och elever och även ha kontakt med andra insatser som socialtjänsten och BUP. Det är ett viktigt jobb, säger Peter Andersson.
Andelen "hemmasittare" i Piteå är inte någon stor grupp.
– Den del elever med riktigt hög frånvaro är en liten procent, men arbetet måste hela tiden hållas aktivt, säger Peter Andersson.
Enligt statistik från SCB är i snitt ett barn per grundskola, cirka 5 500 barn så kallade "hemmasittare" i Sverige.
Om en vårdnadshavare inte ser till att barnet kommer till skolan kan kommunen hota med böter. En sådan åtgärd är dock endast aktuell i de fall vårdnadshavare inte samarbetar med skolan.