Under hösten 2011 gjorde SCA en slutavverkning med stubbrytning på ett område öster om Arnemark på båda sidor av vägen mellan Arnemark och Sjulsmark. Innan avverkningen hade SCA anmält till Skogsstyrelsen vad man planerade göra. Skogsstyrelsen som är tillsynsmyndighet hade sex veckor på sig att se över området och komma med eventuella synpunkter.
- Vi hade inte tid att åka ut och bedöma området så SCA fick bara besked om att vi mottagit en avverkningsanmälan, säger Carina Olofsson Boström, distriktschef på Skogsstyrelsen.
Djupa hjulspår
Avverkningen och stubbrytningen orsakade stora skador i terrängen, eftersom brytningen gjordes på väldigt vattensjuk mark. (Piteå-Tidningen 28/6 2012). På våren 2012 skördades stubbarna. (stubbskörd betyder att stubbarna tas tillvara för att användas som bränsle. reds. anmärkning) När stubbarna skulle köras bort uppstod ännu större skador i marken i form av djupa hjulspår.
- Vi provade att ta ut stubbarna från tjälad mark men det gick inte eftersom de var fastfrusna. Men det var en regnig vår och höst, nederdelen av hygget ser inte bra ut, sade Morgen Yngvesson, skogsförvaltare på SCA, i juni till PT.
Olämpligt för stubbrytning
Kalhygget med den förstörda marken uppmärksammades av allmänheten och flera hörde av sig till Skogsstyrelsen med vittnesmål om hur fult det var. En av dessa var ideelle naturvårdaren Björn Mildh som beskrev platsen som ett skandalhygge.
- Vi har konstaterat att det inte alls blev bra. Platsen var olämplig för stubbrytning och tiden när stubbarna kördes bort var illa vald. Men sedan har SCA varit tillbaka på platsen och försökt reparera skadorna. Skogsstyrelsen har varit där och tittat i efterhand och vi har konstaterat att skadorna inte är så stora och försöket att återställa marken är nöjaktigt. Det som skett är olämpligt men inte brottsligt, säger Carina Olofsson Boström.
Inget lagbrott
Vad krävs för att det ska vara brottsligt och vad blir i så fall brottsrubriceringen?
- Om SCA inte hade anmält att de skulle göra en slutavverkning med stubbskörd, hade det kunna bli brott mot skogsvårdslagen och/eller miljöbalken. Nu hade de gjort en anmälan och då är det mycket svårt att i efterhand för Skogsstyrelsen komma och säga att det brutits mot någon lag, säger Nils Carlborg, lagspecialist på Skogsstyrelsen.