Piteå kommun ger klartecken för däcktester

Piteå kommun har gett klartecken för däcktester i Arnemark. Den nya anläggningen kommer att innebära ett visst intrång i samebyn Luokta-Mávas renskötsel.

Miljö- och tillsynsnämnden har gett tillstånd för en däcktestverksamhet i Arnemark

Miljö- och tillsynsnämnden har gett tillstånd för en däcktestverksamhet i Arnemark

Foto: Gunnar Westergren

Arnemark2019-09-29 18:00

Redan i dag bedriver Arctic falls, som har sitt säte i Älvsbyn, däcktestverksamhet vid Lindbäcksstadion i Piteå.
Snart blir det också en ny etablering i Piteå från ett nytt företag.
Det efter att miljö- och tillsynsnämnden på Piteå kommun via ett delegationsbeslut beviljat testverksamhet med inriktning för bil och däcktestning i Arnemark. Verksamheten kommer bedrivas på fastigheten Arnemark 7:4 (Holmträskvägen 837) där det kommer att plogas upp ett antal banor på marken. Banorna ska bestå av hårdgjorda snö- och isytor där man komprimerar snön för att uppnå ett visst värde i hårdheten på snön för tester av däck. I miljö- och tillsynsnämndens delegationsbeslut framgår det att verksamheten kommer bedrivas från 1 november till 20 mars med ett uppehåll mellan 23 december och 5 januari.

Fastigheten Arnemark 7:4 ligger inom den sekundära zonen för ett vattenskyddsområde som håller på att utformas för dricksvattentäkt Svensbyfjärden. Miljö- och tillsynsnämnden bedömer trots detta att platsen är lämplig för verksamheten.
Piteå kommun har även beslutat att den anmälda verksamheten inte behöver tillståndsprövas.
Närmsta grannar har informerats om verksamheten och länsstyrelsen i Norrbotten har kommit in med ett yttrande.
I yttrandet skriver länsstyrelsen för det eventuella vattenskyddsområdet att det är viktigt att verksamheten vidtar åtgärder för att tillse att föroreningar från fordonen inte kommer ut vid varken spill, läckage eller olyckor.
Det bör även finnas utrustning och planer för hur man snabbt ska sanera om en förorening, trots vidtagna skyddåtgärder, riskerar att nå vattnet.

På den berörda fastigheten har också samebyn Luokta-Mávas ett gränsbestämt betesområde.
I sitt yttrande skriver samebyn att man rent generellt blivit av med upp till 30 procent av sina vinterbetesmarker sedan 1996.
I området, där verksamheten ska etableras, är ur renskötselsynpunkt redan fragmenterat renbetesmässigt, men det finns fortfarande renbete som kan användas aktivt. Renskötning i området förekommer även regelbundet fortfarande.
Etableringen kommer enligt sambyn att innebära ett visst intrång i renskötseln, men inte i en sådan omfattning att samebyn på lagliga grunder kan bestrida hela projektet.

Piteå-Tidningen har varit i kontakt med ägaren av den nya däcktestverksamheten som avböjt att kommentera etableringen i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!