Arnemarksfamiljerna har fått nog av strul med skolbussen

Trots upprepade påtryckningar löser sig inte problemen med skolbussen i Arnemark. Fastän bussen ska gå ner i byn blir barn avsläppta längs Älvsbyvägen.
– De ska inte vara där, säger mamman Lisa-Maria Stålnacke.

Lisa-Maria Stålnacke med barnen Astrid, 6 år, och Hilda, snart 8 år, vid 374:an. "Om det är så att de faktiskt glömmer att svänga ner första nedfarten så är det sagt att de ska svänga ner den andra nedfarten i byn och köra byavägen fast åt motsatt håll. Men det gör de aldrig", säger Lisa-Maria Stålnacke.

Lisa-Maria Stålnacke med barnen Astrid, 6 år, och Hilda, snart 8 år, vid 374:an. "Om det är så att de faktiskt glömmer att svänga ner första nedfarten så är det sagt att de ska svänga ner den andra nedfarten i byn och köra byavägen fast åt motsatt håll. Men det gör de aldrig", säger Lisa-Maria Stålnacke.

Foto: Carolina Bengtsson

Arnemark2024-11-03 19:00

Lisa-Maria Stålnacke bor i byn Arnemark med man och två barn. Hilda, snart 8 år, och Astrid, 6 år, åker båda buss vissa dagar till skolan i Sikfors. Ända sedan Hilda började åka buss för tre år sedan så har problemen upprepat sig med att busschaufförer inte svänger ner i Arnemark och stannar längs Arnemarksvägen.

– Det känns inte som att det händer något, säger Lisa-Maria Stålnacke som klagat både till kommunen och länstrafiken utan resultat.

Upprepade gånger har barnen, i stället för att släppas av på den mindre byavägen, tvingats gå av på en busshållplats längs den mer trafikerade Älvsbyvägen.

– Den är både hårt trafikerad och det är höga hastigheter. Det handlar inte om att det är lång sträcka de ska gå efter Älvsbyvägen utan det handlar om att de inte ska vara där över huvud taget, säger Lisa-Maria Stålnacke.

undefined
Systrarna Hilda och Astrid Stålnacke (som under dagen haft Kom som du vill-dag i skolan) tycker att det känns tryggare att gå av bussen nere i byn.

Det är Piteå kommun som äger skolskjutsfrågan och beslutar om en elev har rätt till skolskjuts. Kommunen har i sin tur anlitat länstrafiken som utförare och länstrafiken har vid den aktuella sträckan upphandlat att kollektivtrafikföretaget Nobina ska trafikera linje 32 mellan Piteå och Älvsbyn. Nobinas kontrakt löper ut om cirka sex år, i årsskiftet 2030/2031.

Enligt Arnemarksbon Helena Andersson startade problemen när Nobina tog över driften för cirka tre år sedan. Enligt henne har det hänt flertalet gånger att hennes barn, Sanny, 12 år, och Eline, 10 år, inte ens fått kliva på bussen på morgonen.

– Då har bussen helt passerat och aldrig stannat. Så har man fått oroliga samtal från barnen och man har fått börja ringa runt och kolla i byn om någon har möjlighet att skjutsa eftersom vi själva inte kunnat, säger hon.

Det är turen på morgonen och den som avgår från Sikfors klockan 14 som är utpekad skoltrafik. Det innebär att bussen ska passera Arnemarksvägen och släppa av elever. Föräldrarna har fått till sig att om chauffören missar första avfarten till Arnemark så ska de köra in andra avfarten och köra rutten genom byn motsatt håll innan den fortsätter mot Piteå.

– Vi känner extrem frustration och oro. Jag förstår inte hur man som vuxen kan släppa en sexåring efter 374:an där det är 90-väg och den är tungt trafikerad, säger Helena Andersson.

undefined
"Det handlar inte om att det är lång sträcka de ska gå efter Älvsbyvägen utan det handlar om att de inte ska vara där över huvud taget", säger Lisa-Maria Stålnacke, mamma till Astrid, 6 år, och Hilda, snart 8 år.

Båda familjerna vittnar om att när de påpekat bristerna så blir det bättring under en tid, men sedan återkommer problemen.

– Vi vill ha en förändring, säger Helena Andersson.

Teresia Fors jobbar som marknads- och kommunikationschef på länstrafiken i Norrbotten. Hon säger att totalt två kundsynpunkter kommit in från linje 32 under 2024.

– Har det blivit fel så är det jättebra att vi får veta det. Vi välkomnar kund- och resenärssynpunkter för de är våra öron och ögon i trafiken dagligdags.

Hon kan inte kommentera enskilda ärenden men säger att hon tar till sig av informationen och ska titta på ärendet. 

– Är det så att den turen eleverna tar ska gå ner Arnemarksvägen så måste vi få veta det för då är det någonting som vi måste ta med trafikbolaget i fråga.

Varför fortsätter problematiken?

– Vi agerar på allting som kommer in. Jag har inte pratat med de här föräldrarna i fråga, men det låter som att man har kommunicerat och att vi har upplevt att vi har svarat. Ibland är det så att man har pratat om det här hur länge som helst men att det inte har kommit fram till oss, säger Teresia Fors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!