Lars kläckte idé om mobilt vattenverk

I Arnemark ska Pireva renovera vattenverket för mer än tre miljoner kronor. Då kom underhållsteknikern Lars Kuoppala på idén om ett mobilt vattenverk för att spara in vattentransporter med lastbil under renoveringstiden. "Det är lite Åsa-Nisse", säger han.

Lars Kuoppala, underhållstekniker och Fredrik Bergman, produktionsingenjör vid Pireva på plats i det mobila vattenverket.

Lars Kuoppala, underhållstekniker och Fredrik Bergman, produktionsingenjör vid Pireva på plats i det mobila vattenverket.

Foto: Carolina Bengtsson

Arnemark2024-09-06 03:00

Nyheten i korthet

  • Inför renoveringen av vattenverket i Arnemark, kom underhållsteknikern Lars Kuoppla på idén om ett mobilt vattenverk för att undvika kostnader och miljöpåverkan från lastbilstransporter.
  • Det mobila vattenverket har levererat vatten till Arnemarkborna i en vecka och hela installationen kostade cirka 150 000 kronor.
  • Pireva planerar att återanvända det mobila vattenverket i framtida projekt för att spara pengar och minska utsläpp av växthusgaser.

Det mobila vattenverket har varit i skarp drift i cirka en vecka.

– Det var meningen att vi skulle köra lastbilar hit med vattenleveranser men då kom Lars på att vi kunde göra en sådan här modul i stället, säger Fredrik Bergman, produktionsingenjör vid Pireva.

Lars Kuoppala, underhållstekniker, vet inte riktigt hur han kom på lösningen med ett mobilt vattenverk men vet exakt vilket datum och vilket klockslag idén kläcktes.

– 17 maj klockan 15.21. Då ringde jag och berättade om den. Det är lite Åsa-Nisse men det är också att tänka utanför boxen och lösa det på ett annat sätt än det som var tänkt, säger han.

undefined
Förutom Lars Kuoppala, underhållstekniker och Fredrik Bergman, produktionsingenjör vid Pireva så har kollegan Love Hertov, el och styr- och reglage, hjälpt till att få igång mini-vattenverket. "Han har knåpat ihop styrdelen", säger Fredrik Bergman.

Hela containern med tillhörande vattenfilter- och UV-anläggning har kostat cirka 150 000 kronor. För att kunna leverera vatten har man kopplat in råvattenledningen så att vattnet kan renas i det mobila vattenverket. Man nyttjar fortfarande lågreservoar och utpumpningen i vattenverket som ska renoveras. 

– Vi strålar det filtrerade vattnet med UV-ljus för att desinficera det. I stora drag ser det ut som det gjorde i vattenverket innan man rev där inne. Det nya vattenverket kommer att ha ett kompletterade steg för att höja kvalitén på vattnet, säger Fredrik Bergman.

undefined
Containern med utrustningen som krävs för att rena vattnet har kostat cirka 150 000 kronor.
undefined
Vattenpumpar har bytts ut i Arnemarks vattenverk. Insidan kommer att fräschas upp med nytt golv och målning. Man har redan bytt tak på byggnaden från ett platt till ett sluttande.

Det är ungefär 144 fastigheter i Arnemark som får det kommunala dricksvattnet från vattenverket. Bakgrunden till renoveringen är att man sett ett behov av att förbättra vattenkvalitén då man tidvis haft en del anmärkningar på vattenprover. För att säkerställa att vattenkvalitén upprätthålls under hela projektet så kommer man att ha kontinuerlig provtagning.

– Normalt sker det fyra gånger per år och nu kommer vi att ta varje vecka, säger Fredrik Bergman.

undefined
"Jag tycker det är fint att man får prova idéerna och extra kul när de fungerar. Häftigt att den här innovativa kompetensen finns hos Pirevas anställda", säger Josefin Lundqvist, kommunikationsansvarig vid Pireva.

Tanken är att nyttja det mobila vattenverket även vid kommande projekt. 

– Vi kommer även att återanvända mini-vattenverket i Koler. Total användning för dessa två projekt blir 20 veckor och att köra tankbilar från Degerängets vattenverk i Öjebyn skulle ha kostat 1 miljon och medfört ökat utsläpp av växthusgaser, säger Christophe Martin produktionschef på Pireva, i ett pressmeddelande.

undefined
När det mobila vattenverket kopplades in medförde det en del störningar i vattenleveransen. "Då blev de av med vatten ett tag. Sedan kan vi aldrig garantera men vi minimerar risken för störningar", säger Fredrik Bergman, produktionsingenjör.

Lars Kuoppala och Fredrik Bergman hoppas att det inte ska bli några större påverkningar av vattenleveransen i Arnemark under projekttiden som väntas pågå i cirka åtta veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!