Inflyttade familjer skapar babyboom

En babyboom skapar framtidstro i Arnemark. Många unga familjer köper hus i byn och de senaste två åren har tio nya barn kommit till världen.– Det var riktigt skoj när vi insåg hur mycket barn det skulle bli, säger Michaela Lidman, 26 år.

Vera Edström är engagerad i både husmodersföreningen och intresseföreningen i Arnemark.

Vera Edström är engagerad i både husmodersföreningen och intresseföreningen i Arnemark.

Foto: Maria Johansson

ARNEMARK2015-09-01 19:15

Trots att semestern är slut så sjuder Arnemark av liv under dagtid. Pensionärer och föräldralediga mammor njuter i solen och Michaela Lidman har precis avslutat en långpromenad med sonen Alfons, nio månader, i barnvagnen.

– Jag är en motionsfantast så jag är mest ute i skog och mark, säger hon.

När Michaela Lidman flyttade till makens barndomshem i Arnemark för fyra år sedan lyste barnfamiljerna med sin frånvaro. I dag är utvecklingen den motsatta. Förra året föddes sju barn och hittills i år har tre kommit till världen.

– Det är en riktig babyboom. Det är roligt, säger Michaela Lidman, ursprungligen från Skara i Västergötland.

Stark gemenskap

Barnfamiljerna anordnar aktiviteter tillsammans och på Facebook har Arnemarks unga mödrar startat en tjejgrupp som träffas några kvällar i månaden. Lolita Larsson, 33 år, fick sitt tredje barn för fem veckor sedan och hon uppskattar sammanhållningen.

– Vi yngre som flyttar hit får en gemenskap med varandra.

Tillsammans med sambon Henrik Söderberg hittade Lolita Larsson sitt drömhus i Arnemark för två år sedan. Höns, kaniner, hundar och katter kan ströva omkring på gården och föräldrarna behöver inte vara oroliga för att släppa iväg barnen på cykel.

– Här kan man ha djur och vara ifred samtidigt som det är 20 minuter till stan. Sedan är husen billigare här så man slipper ta 2,5 miljoner kronor i lån, säger Lolita Larsson.

Kafékvällar i byn

Mitt i byn ligger Arnemarks aktiva samlingsplats. Ideella föreningskrafter har helrenoverat det gamla missionshuset där invånarna samlas för festligheter och fika.

– En gång i månaden kommer bokbussen och då turas vi i intresseföreningen och husmodersföreningen om att ha kafékväll. Då kommer det folk och så får vi prata lite, säger Vera Edström, 79 år.

Hon har bott i Arnemark sedan 1974 och gläds över utvecklingen i byn.

– Det är roligt att det föds så mycket barn här, säger hon.

God nättingsoppa

Förutom fisket av lax och öring i Piteälven har Arnemark gjort sig känd över sin lokala specialitet nejonöga. Ett fåtal bybor fångar fortfarande den ålliknande "nättingen" som karaktäriseras av en tandad sugmun.

– De ser äckliga ut men smaken är jättegod. De kokas hela och serveras som en fisksoppa med mjölk och rot, säger Margareta Johansson, ordförande i husmodersföreningen.

Hon får medhåll av Michaela Lidman vars svärfar gärna bjuder på nättingsoppa.

– Det är gott men du ska inte titta på vad du äter, säger hon.

Anrikt företag

Ortens mest anrika företag är Listspecialisten Arnemarks såg och hyvleri AB som grundades för snart 70 år sedan. Olof och Clas Johansson är tredje generationens familjeföretagare med åtta anställda och 11,8 miljoner kronor i omsättning.

– Byborna har nära till trävirke och vi fungerar som en liten bygghandel också. Om någon i byn köper något som behöver lyftas av med traktor ringer de till oss och frågor. Företaget är som en liten samlingsplats tillsammans med den otroligt fina byagården, säger Clas Johansson.

FAKTA OM BYN

Antal invånare: 99 (SCB 2010).

Företag: Listspecialisten Arnemarks Såg & Hyvleri, Svetstjänst AB, Tora Ceder Skulptör

Föreningar: Arnemarks intresseförening, Arnemarks fiskevårdsförening, Arnemarks husmodersförening, Arnemarks jaktklubb, Arnemarks samfällighetsförening, Arnemarks sportklubb.

Skola: Nej, de flesta barnen går på Ur och skur forsen i Sikfors.

Kuriousa: Arnemark ligger belägen efter länsväg 374 mitt mellan Piteå och Älvsbyn. Området har brukats för spannmålsodling sedan 1300-talet och enligt de första historiska källorna från 1543 hade Arnemark fem gårdar. När den första kartan ritades över byn 1645 fanns sju gårdar. Arnemark blev utnämnd till årets i Piteå kommun 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!