Hård kamp mot ofrivillig barnlöshet

Kostnader på tiotusentals kronor, orättvisa regler och en allmän syn på ofrivillig barnlöshet som ett "lyxproblem". Kajsa Granström kämpar tillsammans med sin sambo för att få barn och menar att det finns mycket på området IVF som borde förbättras.

Klipp från Piteå-Tidningen den 22 februari 2013.

Klipp från Piteå-Tidningen den 22 februari 2013.

Foto:

ARNEMARK2013-03-12 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Efter flera undersökningar på grund av smärtor i magen fick Kajsa Granström en dom av läkarna vid 20 års ålder. Att bli mamma på naturlig väg skulle aldrig bli möjligt för henne. Detta eftersom en blindtarmsoperation hon gjort som tonåring lett till sammanväxningar runt äggstockarna och i äggledarna.

-  "Då när du ska ha barn, då blir det IVF", menade de och där stod jag 20 år gammal med en värld som rasade, någon samtalskontakt erbjöds aldrig.

Hur kändes det?
- Det var en fruktansvärd kris, att man som kvinna inte duger till det mest grundläggande man ska kunna göra, säger Kajsa som sedan funderade mycket på hur hon skulle "ha råd" att skaffa barn, men också "när" och "hur" hon skulle "berätta" om hon träffade någon.

Sju år senare har hon landat i Arnemark och i hallen är det hunden Isak (en korsning mellan border collie och kelpie) som tar emot. Kajsa visar runt i huset som hon och mannen i hennes liv - Ulf Forsberg håller på och rustar.

- Du kan skriva att han är min "man" fast han vet inte om det ännu, säger hon med ett litet leende och plockar fram kaffekoppar i det nyrenoverade köket

Det är efter PT:s reportage om IVF (provrörsbefruktning) men främst efter att ha läst Statens medicin-etiska råds nya rapport kring "assisterad befruktning" som hon kontaktat oss.

- När jag läste den, då blev jag riktigt förbannad, säger Kajsa som allra främst reagerat mot att man vill införa en obligatorisk lämplighetsprövning för alla barnlösa par som behöver hjälp genom assisterad befruktning - detta så att barnet inte ska födas in i destruktiva familjesituationer.

- Rådet erkänner att det enbart är extremfall när så sker, men anser alltså att alla par ska genomgå denna prövning, säger Kajsa som menar att barnlöshet faktiskt klassas som en sjukdom av WHO.

- Jag menar inte att det är en rättighet att skaffa barn, men det är en rättighet att få behandling för sin sjukdom, säger hon och menar att utredningen istället borde ha patientens bästa för ögonen.

Hon menar att frågan också är vem som ska göra bedömningen av vem som har rätt att bli förälder eller inte och varför det i så fall inte införs för alla blivande föräldrar.

Inga krav
Hon tycker att rapporten innehåller en del bra förslag (se faktarutan) men samtidigt låter man landstingen fortsätta göra sina egna prioriteringar.

- Då har den egentligen ingen effekt alls. Inte kommer det bli några nya behandlingar här i Norrbotten, men en ny lämplighetsprövning det kan jag lova att vi har inom några år, säger Kajsa, som menar att ofrivilligt barnlösa par generellt inte heller mår särskilt bra efter att ha försökt bli gravida under flera års tid.

Hon tror att det nu finns en risk att många inte vågar visa det av rädsla för att få ett "nej".

- Varför inte erbjuda alla par ett antal timmar gratis samtalsterapi för att de ska orka med processen istället?

Vart tionde par i Sverige kan i dag inte få barn på naturlig väg, men Kajsa upplever att många fortfarande ser ofrivillig barnlöshet som ett "lyxproblem" och landstingen sätter vilka regler de vill.

I Norrbotten har man rätt till ett IVF-försök med ett färskt ägg och ett med ett fryst embryo. Får man inget embryo till frysen så erbjuds man ett nytt färskförsök, men alla embryon klarar heller inte av upptiningsprocessen och gör de inte det har man inte rätt till något nytt "färskt försök",

- Hur kan de likställa ett levande färskt embryo med ett dött som varit i frysen som man inte ens kunnat få tillbaka till sin livmoder?

Hur borde det funka?
- Alla borde ha rätt till två färska försök - minst. Sedan, om man kan frysa ner några embryon och betala det själv så är det väl helt okej, säger hon och berättar att på exempelvis Gotland har alla par rätt till tre försök med färska ägg och hur många "frysförsök" som helst.

Hon och Ulf är nu inne på sin andra IVF-behandling vid IVF-kliniken i Umeå. Den här gången har man lyckats tina upp ett fryst embryo, men bara till 80 procents överlevnad. Chansen att det ska överleva inne i magen är därmed inte heller lika stor.

Om de två betalda försöken misslyckas kostar en IVF-behandling dem sedan 32 000 kronor/gång.

- Nu har jag haft tur och fått ut pengar på min sjukförsäkring, men det är heller inte något som landstingen informerar om - att man har rätt till ersättning om det finns medicinska orsaker till barnlösheten och har en sådan försäkring, säger Kajsa som menar att de annars skulle haft svårt att spara ihop pengarna.

- Om vi inte skulle haft några pengar eller om pengarna tar slut längre fram, visst skulle vi kunna överväga att flytta - varför inte till Gotland?

FAKTA Nya ställningstaganden kring IVF

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, presenterade nyligen en rapport om etiska aspekter på "assisterad befruktning" (konstgjord befruktning). Syftet med rapporten är att fungera som underlag för framtida regler och att stimulera till debatt.

Rådet menar att det är dags att se över reglerna och öppna upp för nya behandlingsalternativ i Sverige, bland annat vill man tillåta surrogatmödrar, donation av befruktade ägg, samt förlänga frystiden för befruktade ägg.

Man vill också ta bort de olika åldersgränserna. I dag har landstingen övre åldergränser för IVF-behandling som varierar mellan 37 och 41 år. I Norrbotten gäller 37 år.

Man vill också införa en allmän bedömning av föräldrarna vid alla former av IVF-behandlingar, där det blivande barnets bästa för beaktas.

Samtidigt menar man att landstingen har fortsatt rätt att prioritera mellan IVF-behandlingar och andra verksamheter som kostar pengar.

Patientföreningen Barnlängtan företräder personer med sjukdomen ofrivillig barnlöshet och funktionsnedsättningen nedsatt fertilitet. Bland annat försöker man påverka politikerna till att erbjuda ofrivilligt barnlösa jämlika behandlingsmöjligheter i hela landet.

Källa: Smer, Barnlängtan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om