Björn Mildh, ideell naturvårdare i Norrbotten, använder också ordval som "våldtagen skog" och "slagfält" när han pratar om hygget.
Tre mil norr om Piteå, några kilometer öster om byn Arnemark kan hygget beskådas på bägge sidor av landsvägen mellan Arnemark och Sjulsmark. Det är en riktig sumpmark PT möts av och det är oundvikligt att inte trampa igenom leran. På den över tio hektar stora slutavverkningen har flera ton tunga skogsmaskiner gjort meterdjupa hjulspår bland uppdragna stubbar.
På fuktig mark
Det är SCA som är markägare och har enligt den svenska modellen valt att göra ett kalhyggesbruk. Enligt Björn Mildh har förödelsen genomgått flera steg. Efter avverkningen gjordes en stubbrytning under hösten 2011, trots att skogen växte på fuktig mark efter stora mängder regn.
- Redan vid stubbrytningen orsakades svåra markskador, det är för jävligt hur det ser ut, säger skogskämpen Björn Mildh när han försöker hålla balansen mellan hjulspåren på hygget.
Trots att SCA såg att markskadorna blev värre så avbröt de inte stubbrytningen.
- Vi var i slutet på avverkningen och då var skadan redan skedd. Jag kan säga att det övervägdes att avbryta, om det var rätt eller fel beslut kan man ha synpunkter på, säger Morgen Yngvesson, skogsförvaltare på SCA.
Stubbrytning är en relativt ny företeelse där stubbarna tillvaratas för att användas som bränsle efter avverkningen.
Enligt Skogsstyrelsen finns det rekommendationer för hur stubbskörd ska gå till.
- Riktlinjerna ska ses över, vi kommer att titta över detta och se vilka rutiner vi ska ha i val av marker, hur vi bryter och när. Vi tar lärdom av detta, säger Morgen Yngvesson.
Skadan redan skedd
På vårkanten 2012, efter snösmältningen, använde SCA tunga skogsmaskinerna för att samla upp stubbarna på hygget och köra fram dem till landsvägen.
- Vi provade att ta ut stubbarna från tjälad mark men det gick inte eftersom de var fastfrusna. Men det var en regning vår och höst, nederdelen av hygget ser inte bra ut, säger Morgen Yngvesson.
Enligt Björn Mildh skedde detta under sämsta tänkbara tidpunkt.
- Uppsamlingen pågick under två veckors tid, trots att man såg att markskadorna blev värre, säger han.
SCA har enligt reglerna ansökt om stubbskörd och de har ansvar för att jobbet utförs på rätt sätt. När Skogsstyrelsen kontrollerar avverkningarna utförs det genom stickprov. Hygget mellan Arnemark och Sjulsmark är inte granskat.
- Det kan vara nödvändigt att kontrollera hygget. När det handlar om blötmark finns alltid en riskfaktor för erosionskador. Om det blivit skador i omgivningen kan markägaren måsta restaurera skadorna, men vi vet inte hur kraftigt det är ännu, säger Carina Olofsson Boström, distriktschef på Skogsstyrelsen i södra Norrbotten.
SCA tror att vattnet på hygget kommer att torka upp relativt snabbt och hoppas att de kan börja plantera redan under sommaren.
Björn Mildh är av annan åsikt.
- Det tar lång tid innan man kan plantera, man skulle behöva dika upp för att få bort vattnet. Skogen är liv, ingen sandgrop, det är ju sönderkört överallt. Skogsvårdslagen ger tillstånd till nästan allt men när det sker dumheter så blir det inga påföljder, säger han.