Vaimok är något annat i vinterskrud

Emma Roos från Göteborg var stugvärd i STF:s stuga i Vaimok 2007. Hon hade 22 gäster på fyra veckor och vet att hon kan få vara ensam på stället dagar i sträck.

Varför 200 mil på skoter?. ”Det här”, säger Jan Östlund då snöstormen bedarrat och ett hisnande vackert fjällandskap breder ut sig. Han och Torbjörn Fredin är inte sena att fiska upp mobilkameran ut skoterjackan.

Varför 200 mil på skoter?. ”Det här”, säger Jan Östlund då snöstormen bedarrat och ett hisnande vackert fjällandskap breder ut sig. Han och Torbjörn Fredin är inte sena att fiska upp mobilkameran ut skoterjackan.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOGSFJÄLLEN2015-03-16 15:40

När hon öppnade anläggningen den 7:e mars i år fanns ingen tid för att känna ensamhet. Det var bara att skotta, skotta och skotta snö.

Vaimok sommartid är en vacker och rofylld upplevelse. Vaimok i snöstorm är något annat.

– Jag har inte hunnit skotta fram alla fjällstugans fönster än, säger hon.

Det har snöat bortåt en meter under hennes första vecka. När man ska stiga in i stugan är det inte som vanligt, det vill säga att man tar trappsteg uppåt. Nu är det neråt, längs trappsteg gjorda i snön. Stugan tittar nätt och jämnt upp över snötäcket.

– Jag började som stugvärd när jag var student och fortsatte när jag var arbetslös. Sen passade jag också på när jag var doktorand och nu som anställd lektor vid universitetet i Göteborg har jag tagit tjänstledigt för att vara stugvärd.

Årlig 200-milatur

Emma Roos är liksom kärringen mot strömmen.

– Det är tungt med snöskottning, och att bära upp vatten från hålet i sjön. Men det är som semester. Och här får allt ta tid.

Hon tycker att det är kul med gäster. Och plötsligt dyker två snöskotrar upp i snöstormen. Jan Östlund och Torbjörn Fredin från Borlänge är på sin årliga 200-milatur på skoter. Gäddede-Riksgränsen tur och retur.

– Vi gör dagsetapper på cirka 35 mil, säger Jan och tillägger:

– I går körde vi om två men vi mötte ingen. Det är rätt lite folk i fjällen.

De kör med lätt packning och bor bland annat i STF:s stugor. Och de ser det hela som avkoppling trots att kroppen tar stryk.

– Allt är vackert, jag vet inte vad som är vackrast, säger Jan.

Emma sopar framför dörren, men snön återvänder lika fort, och hon bjuder in till en paus. Jan och Torbjörn visar på en karta hur de kört. Och var de ska.

Fantastiskt

De berättar om skoterturerna de gjort i tio års tid.

– En gång var vi åtta. Nu är det bara jag och Torbjörn kvar, säger Jan.

Stormen piskar på. Jan och Torbjörn ämnar fortsätta. Några mil till ska det bli. Skoterleden syns knappt och ibland är yr snö så att markeringarna försvinner. Plötsligt slutar det snöa. Himlen blir blå. Solen bländar. Jan tar upp sin mobiltelefon och fotograferar.

– Det är det här, säger han och menar att det är sådana stunder som gör skoterturen så fantastisk.

FAKTA Pieskehaure och Vaimok

STF:s första stugor i Arjeplogs norra fjällvärd byggdes redan 1888-89 då man trodde att Sulitelma var Sveriges högsta berg.

En ny stuga byggdes i Pieskehaure 1985-87 och har 26 bäddar. Lika många bäddar har Vaimok som byggdes och invigdes 1991.

STF:s stugor kan inte förbokas utom av STF-grupper. Alla som kommer får plats, även om det kan bli att dela både rum med flera. Dock kan skoteråkare rekommenderas att åka vidare om det är stugan är full och det finns annat boende inom rimligt avstånd.

Vintern 2011 sattes besöksrekord i Pieskehaure 648 övernattningar. 2014 var antalet 643.

I Vaimok noterades hela 509 övernattningar 1994. 2014 var antalet 313.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om