När de första turisterna började hitta till Vuonatjviken var sjön Riebnisjaure oreglerad. Byn låg ännu längre bort från närmsta väg än den gör nu. Men ändå finns det kvar, det där genuint avlägsna. Det där som gör Vuonatjviken till något speciellt.
Snön ligger packad av all snöskotertrafik. Den enda trafik som för övrigt gäller när det är vinter. Skotern tar turisterna dit de ska, vare sig det är långfärder eller fisketurer.
Här parkerar också alla sitt fordon utanför sin stuga. Stugvärdarna färdas på skoter mellan stugor, bostad och restaurang. Sopor och sängkläder och allt annat transporteras med snöskoter. Det är långt mellan skidturisterna. Mycket långt.
Restaurangverksamhet
Det är sex år sedan Jan och Eva bestämde sig för att satsa på verksamheten. Fram till dess hade Eva ett jobb på Transportstyrelsen i Arjeplog.
Jan arbetade som helikopterpilot och fiskare och hjälpte föräldrarna med stugbyn.
Eva fick tjänstledigt för att prova på. Det föll väl ut och sedan sade hon upp sig från Transportstyrelsen. Jan fortsätter att jobba som flygare på sommaren och fiskare på vintern.
Den restaurangverksamhet som Jans föräldrar Elin och Tage startat började växa och plötsligt var det dags att bygga ut.
Och tryckte på boende ökade. Till den här säsongen har en ny flerfamiljsstuga byggts och nu finns det plats för 50 personer i stugbyn, samma antal som ryms i restaurangen.
- Framtiden ser ljus ut, säger Jan Johansson.
Men någon snabb expansion blir det i vilket fall inte. Allt ska betalas och Jan Johansson har inte tänkt hamna i en skuldfälla som leder till konkurs. Familjestället ska bli kvar inom familjen i många generationer till är det tänkt.
De som en gång hittat till Vuonatjviken glömmer inte vägen. De vill använda den fler gånger. För det finns så många saker som gör Vuonatjviken till vad det är.
Det här med att Jan och Eva möter sina nyanlända stuggäster (som stannar mer än en natt) med en gryta med nykokt röding. Det möter man inte på vilket hotell som helst.
En annan charmig sak är restaurangen. Utanför brinner en eld på grillplatsen. I entrén växer högen skoterskor för varje gäst. Och inne är gästfriheten värmande.