"Vi måste prata. Våldet lever i tystnaden"

”Jag skulle då gå vid första slaget”. Men verkligheten är en annan. Det visades i föreställningen med samma namn.

Lena Stenvall och Matilda Kjellmors föreläs-ställningen ”Jag skulle då gå vid första slaget” lämnade ingen oberörd.

Lena Stenvall och Matilda Kjellmors föreläs-ställningen ”Jag skulle då gå vid första slaget” lämnade ingen oberörd.

Foto: Ann-Christine Holmgren

Arjeplogs kommun2019-09-19 22:36

 En så kallad föreläs/ställning om mäns våld mot kvinnor hade urpremiär i Arjeplog på torsdagskvällen.
– Vi måste börja prata om våld. Våldet lever i tystnaden. Så länge vi inte pratar kan det fortgå. När vi börjar prata och sätta ord på mäns våld mot kvinnor, då kommer det att kunna bli en förändring, säger Matilda Kjellmor, skådespelare och scenkonstproducent. 

Tillsammans med Lena Stenvall, som tidigare har jobbat som behandlare inom psykiatrin med våldsutsatta kvinnor, har Kjellmor producerat föreställning ”Jag skulle då gå vid första slaget”. Båda kommer från Skellefteå.


I föreställningen får vi följa minnet av Marits relation med en man. Marit gestaltas av Matilda Kjellmor. Relationen går från drömmen till att bli en mardröm. Hur deras förhållande sakta övergår till ett allt mer destruktivt förhållande med rädsla och våldet ständigt närvarande. 

För Marit är växlingen mellan våld och värme svår att hantera och hon börjar ifrågasätta sig själv och fundera över hur hon ska vara för att inte väcka hans ilska. Marits berättelse blandas med föreläsningar, av Lena Stenvall, hon pratar om normaliseringsprocesser, försvar och hur en person som utsätts för våld till slut mister kontakten med både sina närmaste och sig själv. Om den nedbrytande processen som gör att kvinnorna inte går vid första slaget.
En kvinna som lever i ett destruktivt förhållande utsätts inte bara för ett fysiks våld utan även ett psykiskt våld. Enligt Stenvall så säger de flesta av de kvinnor hon mött att det psykiska våldet är värst. Eftersom det fysiska våldet har en början och ett slut men det psykiska våldet pågår dygnet runt. 
 

Det var en stark föreläs/ställning som berörde. Föreläsningsalen i Silvermuseet var nästan fullsatt. Det blev också många samtal och frågor efter föreställningens slut. En del kvinnor berättade om hur de själva varit utsatta för våld men lyckats ta sig ur förhållandet.
Med sin föreställning vill Lena Stenvall och Matilda Kjellmor göra skillnad.
– Vi gör det på de vis vi kan. När ni går hem hoppas vi att det finns ett behov att fortsätta prata, ställa den där frågan till någon som behöver.
 

Arjeplogs kommun har köpt in föreställning som ett led i arbetet med psykisk hälsa på arbetsplatsen. Den har visades på dagtid för bland annat chefer inom kommunen och polisen och på kvällen för allmänheten. 



 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!