För en månad sedan sökte Sveaskog regelmässigt samråd kring att få avverka 32 naturskogar, totalt 2 600 hektar inom Maskajaure samebys renbetesområde utanför Arjeplog.
– Det kommer att påverka renbetet negativt. Naturskogarna har mycket hänglav som renen är beroende av, säger Leif Lundberg, skogsansvarig inom samebyn.
Han säger att också markarbeten påverkar renbetet negativt, eftersom marklaven försvinner.
– Kalhyggena förstör renbetesområdena. Detta är något som pågår hela tiden, säger Lundberg.
Samebyns ordförande Peter Larsson bekräftar att samebyn fått förfrågan om samråd.
– Just nu håller vi på med renarna nedåt kustlandet men vi tror att vi kan ha ett samråd under april, säger han.
Peter Larsson säger likt Leif Lundberg att avverkningarna i naturskogar är ett stort problem för rennäringen, eftersom samebyn måste stödutfordra när den naturliga maten försvinner.
– Detta är en flaskhals för alla samebyar som får ett försämrat vinterbete. Under våren och sommaren är det inte samma problem för då har renen gått upp till fjälls, säger ordföranden.
Leif Lundberg säger att skälet till att Sveaskog vill avverka mer naturskog är att bolaget sysslat med så mycket överavverkning att de nu går på det gamla beståndet.
– Vi har snart inga naturskogar kvar, säger han.
Peter Larsson säger att vid samrådet ska samebyn tar reda på vilka naturskogar det handlar om.
– Det är inte säkert att alla är hänglavbärande skogar, säger han.
Till bilden hör också att nyligen gick Sveaskog ut med att bolaget vill sälja 10 400 hektar skogsmark i Sverige. 9 000 hektar av det finns i Norrbotten. 2 200 hektar finns inom Maskajaure sameby. Anbudstiden går ut den 20 april.
Björn Mildh som engagerat sig i skogsfrågor, säger att det inte är någon tillfällighet att så stor del hamnar inom samebyn.
– Vid Sveaskogs samråd 2019 sade samebyn för första gången nej till bolagets 17 planerade avverkningar av betes- och naturskogar inom byns renbetesmarker. De protesterade mot att markförsäljning sker över huvudet på samebyn utan samråd, säger han.
Björn Larsson, fastighetschef vid Sveaskog, säger att bolaget inte behöver ha samråd kring skogsförsäljningar, men det vill samebyn införa.
– Försäljningar av skogsmark är inget annat än smygavverkningar. Ingen köper skog utan att ha avsikt att avverka den, säger Peter Larsson.