Flinkfeldt är tydlig med att man ännu inte fattat några beslut kring hur Hornavanskolan ska prioriteras i budgeten.
– Men jag kan ändå på ett översiktligt sätt återge de diskussioner vi har haft. Det finns en politisk enighet att vi ska ha ett gymnasium i Arjeplog. Då måste man laga efter läge, och i den diskussionen är vi nu. Långsiktigt kommer vi inte ha de pengar som gymnasieskolan kräver, om vi har så här låga antagningssiffror.
Uppdraget som finns från politiken, att söka samarbete i form av skolfilial eller gymnasieförbund, är inget som gör att kostnaderna för Hornavanskolan försvinner, säger Flinkfeldt, men det säkrar möjligheterna att på ett eller annat sätt bedriva gymnasieutbildning för ungdomar i Arjeplog.
– Gymnasiet ska prioriteras, men vi är inte färdiga med diskussionen med hur mycket. Det kommer bli förändringar, men vi är inte än i det läget att vi vet hur det ska se ut. Det betyder att vi behöver prioritera pengar till skolan så att vi kan köra den i sån liten form tills det är klart.
Hur länge kan kommunen hålla Hornavanskolan under armarna ekonomiskt innan det finns ett samarbete på plats?
– Det beror på hur vi prioriterar de andra verksamheterna. Hur det ser ut med intag till hösten hänger lite på hur siffrorna ser ut efter omvalet. Får vi bara tre elever måste vi fundera på att göra ett nollintag i höst, att man pausar ett år. Men skolans verksamhet skulle ändå fortsätta med årskurs två och tre.