Totalt sett för hela kommunen lutar prognosen för helår 2019 mot ett minusresultat på 3,3 miljoner kronor, och det är 5 miljoner sämre än budgeterat. Tittar man på kommunstyrelsens verksamhetsområde visar den prognosen för 2019 ett negativt resultat om 9,6 miljoner kronor, där utbildning och kultur står för den största minusposten – 4,8 miljoner kronor. Det är gymnasiet, grundskolan och skolchefen som har prognosticerade underskott, och enligt underlaget ska det till stor del bero på högre kostnader/lägre intäkter för gymnasieskolans interkommunala avgifter.
Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S) är inne på att skolan lagt en glädjebudget.
– Man har trott att man ska få fler elever utifrån än man fått, och när det inte blir så hamnar man på minus. Då är det utbildning och kulturs ansvar att se till att man anpassar mun efter matsäck, och jag hoppas att vi får svar på några av våra frågor vi ställt dem till de 21:a oktober när vi ska träffas nästa gång.
Ifjol använde man det sista som fanns i resultatutjämningsreserven för att täcka ett underskott. Vad händer med årets underskott?
– Det följer med oss och ska återställas under de kommande tre åren.
Vård och omsorg har det också lite tufft. Deras prognos för helår landar på minus 3,5 miljoner kronor. Anledningen till det uppges vara kostnader för personlig assistans och LSS. En stor minuspost är uteblivna intäkter vid gruppboende Lugnet där man räknar med en minuseffekt om cirka 2 miljoner kronor för helår. Bedömningen är att en eller två lägenheter kommer hyras ut till personer från andra kommuner innan årsskiftet. I listan nämns också omställningskostnader för flytt av Facklan demensboende.
Som en följd av den negativa prognosen har ledningsgruppen beslutat om köpstopp från 1 oktober för att försöka minska minusprognosen. Ej påbörjade investeringar stoppas, övertid och mertid minimeras och tjänsteresor ska användas restriktivt.
Hinner man få bukt med underskottet för 2019 på årets sista månader med dessa åtgärder?
– Nej, det är inte sannolikt, men det skickar en signal till våra anställda om situationens allvar. Vi närmar oss årsskiftet när vi inför en ny budgetmodell, och den innebär ännu stramare ekonomiska tyglar, bland annat för gymnasiet. Det kommer bli fråga om en liknande situation som vi haft med äldrevården. Men vi har gjort det förut och vi kan göra det igen.