Personbil med minst en skoter fastsurrad på släpet. Solbrillor på näsroten, en grillkorv i baguette i ena handen, den andra handen på ratten. Västerut! Det är så det brukar se ut när påsken närmar sig i Arjeplog. I år rekommenderar Folkhälsomyndigheten folk att stanna hemma, trots det syns redan en ökande trafik mot fjällen.
– Det som är svårt i det här fallet är att när Folkhälsomyndigheten rekommenderar något, gör man det på byråkratsvenska. Jag kan tänka att man istället borde göra det på vanlig hederlig bondska. Så att folk tar till sig av allvaret. Det här är så nära ett förbud man bara kan komma, säger Britta Flinkfeldt.
Förbud blir krångligare, menar Flinkfeldt, för då ska det efterlevas och därmed kontrolleras. Det är inte det man vill lägga personella resurser på nu.
– Folk tänker nog: "Det här har jag gjort i 20 år, det är ingen fara. Jag ska bara sitta i husvagnen. Jag kommer inte smitta någon där." Och det är alldeles sant. Men när man blir tillräckligt många som tänker så, får vi för mycket folk här omkring. Vården är inte dimensionerad för det. Det är inte bara smittan; när befolkningen fördubblas så fördubblas också risken för att någonting ska hända. Att folk blir sjuka av andra orsaker. Skadar sig. Risken är att vi låser upp offentliga resurser till fel saker i ett redan mycket ansträngt läge.
Kommunalrådets vädjan är glasklar.
– Snälla, stanna hemma! Det kommer en ny påsk!