Kommunalrådet ger Regionen svar på tal

Arjeplog kan få vänta på OBS-platser till 2022. Britta Flinkfeldt (S) är kritisk till hur Region Norrbotten sköter sitt ansvar.

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S).

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S).

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-29 05:00

Under förra veckan stod det klart att Arjeplog kan få vänta ganska länge på OBS-platsernas återkomst i kommunen. Snart ett år har passerat sedan platserna stängdes. Eva-Lena Asplund som är chef för Piteå närsjukvårdsområde sa att man inte planerar att öppna några OBS-platser förrän kommunen och Regionen hamnar under samma tak igen. Något som kan dröja till våren 2022.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt gör halt. 

– Men hallå där! Vems ansvar är det egentligen att driva verksamheten?  Mellan raderna läser jag att Regionen gör kommunen ansvariga för huruvida det ska finnas OBS-platser eller inte. Först hänvisar man till att det blir för dyrt avtal eftersom kommunen var tvungen att hyra in personal och faktiskt ville ha betalt för det. Sen hänvisar man till att vi ska invänta att vi ska finnas under samma tak. 

Flinkfeldt poängterar att Regionen äger frågan, och att det är deras ansvar.

– Regionrådet har inför valet gått ut och lovat att det ska finnas OBS-platser överallt. Det är inte kommunens ansvar att driva detta. Vi kan titta på att göra en deal, men det är lik förbannat inte vårt ansvar.

Vad tänker du om att det kan ta till 2022 innan man har OBS-platser i Arjeplog igen?

– Jag tänker att det inte var det som regionstyrelsens ordförande gick ut och lovade, men det får ju han ta ansvar för. Man kan inte lova en sak före valet, och när det börjar gå tungt plötsligt säga att man ändrat sig.

Karta: Arjeplog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!