Jaktlagets stycklokal smittförklaras

Jordbruksverket smittförklarar lokalen där CWD-älgen styckades. Det innebär att ett saneringsarbete väntar för jaktlaget.

Stycklokalen som jaktlaget hyr har blivit smittförklarad av Jordbruksverket. Nu väntar en sanering av platsen. (Arkivbild)

Stycklokalen som jaktlaget hyr har blivit smittförklarad av Jordbruksverket. Nu väntar en sanering av platsen. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-09-20 18:00

Under torsdagskvällen kom beslutet från Jordbruksverket som jaktlaget väntat på. Myndigheten smittförklarar lokalen,  det innebär enligt beslutet att en mekanisk rengöring ska äga rum. 

"Utrustning som använts vid styckandet av slaktkroppen ska rengöras noggrant mekaniskt så att den blir ren från synliga föroreningar. Exakt hur den mekaniska rengöringen ska genomföras får anpassas efter vad som är möjligt beroende på utrusningen; men går att göra med till exempel torkpapper, vatten, skurborste eller diskborste och rengöringsmedel", står det i beslutet. 

Vidare anmodas man att i så stor utsträckning som möjligt desinficera verktyg som varit i kontakt med älgen. Detta gör man genom att sänka ned dem i en klorlösning. Vad gäller slaktrester som kan finnas kvar ute i naturen, står det att dessa ska grävas ned så att inte andra djur kan komma i kontakt med det.Man uppmanas använda skyddsutrustning av engångstyp vid saneringen.

Elisabeth Lestander, ordförande för Jägareförbundet Arjeplog, är tacksam för att informationen äntligen kommit, men är fortsatt kritisk till Jordbruksverkets sätt att kommunicera. 

– Att distriktsveterinären kom hit betydde allt, han kunde ge oss svar direkt på plats. Det är bra att det nu kommit ett beslut, men det måste upprättas rutiner för nästa gång det händer. Jägarna har gjort sitt för att hålla överenskommelsen, men myndigheterna har inte hållit vad de lovat. 1 september skulle de här rutinerna vara klara, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!