Kousajaure, som Gasasjön också kallas, ligger cirka fyra mil söder om Arjeplog och mynnar ut i Skellefteälven. Intresseföreningen Gasasjön, som omfattar en rad stugägare och permanent boende runt sjön, bildades med avsikten att rädda sjön, som man menar håller på att växa igen.
I ansökan till mark- och miljödomstolen om att få anlägga en stentröskel vid det gamla brofästet, i syfte att återställa vattennivån till den ursprungliga, skriver man att man anser att regleringen av Skellefteälven varit en bidragande faktor till hur sjön ser ut idag.
"Sedan sent 50-tal har vattennivån sänkts med 70 centimeter vid lågt vattenstånd. För närvarande håller sjön på att växa igen i en allt snabbare takt. Vikar och sund har minskat med uppemot 40 meter från den gamla strandlinjen. Nya öar har bildats och i grundare delar av sjön syns bottnar som är på väg att flyta upp."
Länsstyrelsen i Norrbotten skriver i sitt yttrande i ärendet att man bedömer att åtgärden som föreningen vill vidta, inte väntas få någon betydande miljöpåverkan. I alla fall så länge man försöker minimera påverkan på vattensystemet och dess omgivning när åtgärden ska utföras. Man vill dock att påverkan på naturvärden, miljökvalitetsnormer och kulturmiljö ska avhandlas i miljökonsekvensbeskrivningen (MKB:n) Trafikverket vill att MKB:n tar hänsyn till klimatförändringar, och att ha med i planen att vägen inte får svämmas över vid högt vattenstånd, men har i övrigt inga synpunkter på ingreppet. Skellefteå Kraft har inga invändningar mot att åtgärden vidtas, samebyn ser fram emot att sjöns ursprungliga form återställs, och turistföretag i området ställer sig också positiva när de ser framför sig att sjön kommer kunna nyttjas på ett effektivare sätt i deras verksamheter om vattennivån höjs.
Det föreningen ansöker om är ett tillstånd att anlägga en stentröskel vid det gamla brofästet, som ska bidra till att höja och återställa den ursprungliga vattennivån i sjön. Man beräknar att åtgärden kommer kosta 150 000 kronor. Ordföranden för Gasasjöns intresseförening hyser goda förhoppningar om att få tillståndet.
– Förhoppningarna är rätt stora, särskilt när alla är överens om att åtgärden behövs. Inte ens Skellefteå Kraft opponerar sig ju, säger Agneta Abrahamsson.
Något datum för förhandlingen är ännu inte spikat.