Elevhemmet Stugan under utredningslupp

Det pågår just nu ett intensivt budgetarbete i Arjeplog, där all icke lagstadgad verksamhet funderas kring ett extra varv.

Hur ser framtiden ut för elevhemmet Stugan? Just nu utreds om verksamheten skulle kunna flyttas till Öberga förskola, den ljusa tegelbyggnaden högst upp till vänster i bild. (Arkivbild)

Hur ser framtiden ut för elevhemmet Stugan? Just nu utreds om verksamheten skulle kunna flyttas till Öberga förskola, den ljusa tegelbyggnaden högst upp till vänster i bild. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-23 05:00

Elevhemmet Stugan har i omgångar debatterats i politiska sammanhang. Somliga har menat att utan elevhem – inget riksintag, medan andra har undrat varför andra kommuner tycks få ihop sin gymnasiala utbildning utan elevhemsboende. 

Så sent som i slutet på maj, föreslog Joakim Renström (L) i budgetberedningen att elevhemmet skulle läggas ned. Förslaget röstades ned. Under hösten har dock utbildnings- och kulturchefen Fredrik Westerlund uppdragits att utreda om verksamheten skulle kunna flyttas till Öberga dagis, och bedrivas i olika former. Antingen som kombinerad förskola/elevhem, med bara förstaårselever, eller helt som ett elevhem, och hitta annan placering för förskoleavdelningen Solen. Kommunchefen Peter Andersson: 

– Vi kan konstatera att elevhemmet är för dyrt att bedriva i nuvarande form. Vi tittar på alternativ. Förskolan har ett hus man bara nyttjar en våning av. Kan man merutnyttja fastigheten? Kan man slå ihop verksamheter? Kommer eleverna hit om vi lägger ned Stugan? Finns andra boendealternativ för potentiella elever? Vi tittar på frågorna, men jag kan inte säga att vi kommit jättelångt ännu. 

Ponera att elevhemmet ryker, hur långt räcker det i de sju miljoner som fattas utbildning och kultur för att nå ramen?

– Jag kan inte säga exakta siffror, men säg ungefär halvvägs. Något måste göras, men allt detta kan inte landa enbart på gymnasiets axlar. Grundskolan och förskolan kommer att få hjälpa till. Sen måste det hittas en lösning för gymnasiet långsiktigt. Om det handlar om att få hit fler elever, eller hitta samverkan med andra kommuner, är för tidigt att säga. 

Under våren när utbildning och kultur kom med sitt önskemål om prioriterade medel, stod det klart att det var stor skillnad ned till kommunfullmäktiges fastställda ramar. Enligt den nya budgetmodellen finns det en pott om drygt nio miljoner för politiska prioriteringar, där utbildning och kultur äskade om närmare 15 miljoner extra utöver sin tekniska ram. Man beviljades drygt sex miljoner kronor.

– Att redan första året komma ner på summan som skolan borde kosta, går inte. Därför blir det en form av trestegslösning, där första året innebär mer prioriterade medel, för att nästa år bli mindre, för att på sikt komma ned på den summan skolan ska kosta.

Den 8 november håller budgetberedningen sista mötet innan budgeten ska upp i kommunstyrelsen.

– Jag hoppas den håller, och hyser goda förhoppningar. 

Karta: Elevhemmet Stugan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!