CWD-smitta skapar oro - älgköttet ratas

Älgjakten fortsätter i Arjeplog. Men både jägare och allmänheten känner olust inför att äta köttet och många frågetecken kvarstår.

Först i dagarna fick jaktlaget instruktioner om hur situationen med den CWD-smittade älgen ska hanteras.

Först i dagarna fick jaktlaget instruktioner om hur situationen med den CWD-smittade älgen ska hanteras.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-09-26 20:00

Efter att det tredje fallet av avmagringssjukan CWD (Chronic wasting desease) konstaterats i Arjeplog råder stor oro bland både jägarna och allmänheten.

Myndigheterna kan inte svara på frågan om det är farligt eller inte att äta köttet från ett smittat djur, eller om detta funnits tidigare. Risken för spridning till människa bedöms som mycket låg, men kan inte uteslutas.

– Själv går jag på försiktighetsprincipen och äter inte kött som inte testats för CWD, säger Elisabeth Lestander, ordförande i Jägarförbundet i Arjeplog.

Hon berättar att hon också fått samtal från dem som inte jagar själva, men som brukar köpa älgkött, men nu tvekar.

 Dan Marklund, vice ordförande, är också försiktig, men resonerar lite annorlunda:

– Jag äter älgkött fortfarande, men skulle aldrig äta från en älg som har CWD. Men jag har kvar kött från förra året som inte är testat, det är från yngre djur så det äter jag, säger han.

Det finns i dag ingen enskild analysmetod för att avgöra om de CWD-fall som hittats på älg är en smittsam variant av sjukdomen eller inte. Svaren kan man bara få på sikt genom att kombinera olika diagnostiska test och provta många djur.

– Vi vet inte hur stor utbredningen är, så det är jätteviktigt att vi fortsätter att skicka in prover på fällda älgar, så att vi kan få svar, säger Elisabeth Lestander som påpekar att spridningen är stor i Nordamerika 

Totalt finns sjukdomen i 26 amerikanska delstater och tre kanadensiska provinser.

– Myndigheterna vet egentligen ingenting om sjukdomen. Den sista kon bar ju på smittan, men var inte sjuk alls, säger Lestander.

Någon handlingsplan för om man skulle skjuta en smittad älg, fanns inte inför jaktstarten, först i dagarna har Arjeplogs jaktvårdsförening fått direktiv om hur situationen ska hanteras. Det handlar om sanering av slaktlokaler och slaktplatser. Man har också fått en älg till på tilldelningen, då CWD-älgen anses vara förbrukad.

Elisabeth Lestander konstaterar att både själva hanteringen av köttet (som ingen sedan ville äta) och också rengöringen av all utrustning med bland annat hushållsklorin tagit mycket tid som man inte får ersättning för.

Av totalt 133 skjutna älgar i Arjeplog under hösten, har hittills en varit smittad.

– Men det är osannolikt att det bara skulle vara en enda, säger Dan Marklund som liksom Elisabeth Lestander förutsätter att det kommer fler.

– Sedan väntar vi på att den första smittade renen ska upptäckas, vad händer då? säger Lestander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!