Det har varit tyst och stilla en längre tid kring Skellefteå Krafts önskan om att bygga en testpark för vindkraft på berget Uljabuouda, någon mil sydväst om Arjeplogs samhälle. Om testparken blir verklighet kommer det enligt Johanna Normark, miljösamordnare på Skellefteå kraft, finnas verk som är uppemot 200 meter höga på Uljabuouda. De som står där i dag mäter 125 meter.
– Vi ansöker om tillstånd för verk på 330 meter, men det tillverkas inte så höga idag, sa hon vid ett informationsmöte på Silvermuseet i december 2018.
Ansökan om testparken föll inte i god jord hos närmsta grannarna omkring berget. I yttrandena som kommit in är det en besviken bild som målas upp. Att Skellefteå kraft lovade runt men höll tunt; de befintliga vindkraftverken på Uljabuouda står där de står på felaktiga och vilseledande grunder, anser Stibma vägförening. Man lovade att viltlivet inte skulle påverkas, att ljudnivån skulle vara så låg att den inte skulle störa i någon stor utsträckning, att man skulle kunna nyttja berget för rekreation. ”Hur blev det”, frågar man sig, och räknar upp många exempel på motsatsen; renar vistas inte gärna i området, örnar och andra fåglar flyger ihjäl sig i de snurrande rotorbladen, skyltar varnar för att vara i området på grund av iskastning. Folk avvisas från området av personal uppe på berget, oljud gör att man ogärna vistas i närheten.
Bybor i Bellonäs och Racksund anser att Skellefteå kraft ska sluta sko sig på Arjeplog och bygga sina kraftverk närmare Skellefteå. ”Man har gjort Skellefteå till Sveriges rikaste kommun på Arjeplogs bekostnad”, skriver man i sina yttranden, och kallar agerandet för en typ av baggböleri.
Arjeplogs kommun, däremot, har ställt sig positiva till en testpark på Uljabuouda, med vissa förbehåll. Man poängterar bland annat vikten av en risk- och konsekvensanalys med tillhörande åtgärdsplan, att exploatören avsätter medel för att kompensera för förluster som drabbar kommunen och dess medlemmar.
Enligt Elin Ala, pressekreterare på Skellefteå kraft, kan ett beslut snart vara på plats.
– Regeringen har haft det på sitt bord länge, men har nyligen skickat tillbaka det till miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen för prövning. Vi väntar besked från dem här i vår, tidigast.