Region Norrbotten hade på måndagskvällen bjudit in till ett medborgarcafé, där Arjeplogsbornas hälsa stod i fokus. Det delades ut ett kompendium med statistik, som bitvis var dyster läsning; I Arjeplog har män en medelivslängd som är åtta år kortare än i Danderyd, och det är vanligare i Arjeplog att vara överviktig eller lida av fetma, bland såväl unga som gamla.
– 33 procent av invånarna äter riskabelt lite frukt och grönt varje dag, och en fjärdedel av de listade på hälsocentralen lider av högt blodtryck. Arjeplog låg tvåa i Norrbotten 2018 för andelen överviktiga 4-åringar. Vi rör på oss för lite, konstaterade analytikern Marianne Öhman från Folkhälsocentrum.
Tanken med träffen var att höra sig för om hur Arjeplogsborna vill se sin vård utvecklas under de kommande 20 åren. Där fanns många tankar bland publiken. Bland annat föreslog någon att regionen borde satsa hårt på att få stadigvarande personal som är tillgängliga dygnet runt, som ett led i att patienter ska känna sig trygga. En annan undrade varför inte olika aktörer drar åt samma håll.
– Vi matas med budskap om att dra ner på sockret, medan livsmedelsindustrin gömmer socker i allt möjligt. Våra grannländer har infört sockerskatt. När kommer den till Sverige?
En annan åhörare tog upp tandhälsan bland äldre.
– Vi blir äldre, och får behålla våra tänder i större utsträckning än förr. Ett större ansvar landar på vårdpersonal att ta hand om dessa tänder. Anställ en tandhygienist i äldreomsorgen!