Arjeplogs kommunalråd avgår efter 10 år

Britta Flinkfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande i Arjeplogs kommun, avgår efter drygt tio år på sin post.

Britta Flinkfeldt (S), avgår efter drygt tio år på sin post. (Arkivbild)

Britta Flinkfeldt (S), avgår efter drygt tio år på sin post. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-09-24 16:28

– Jag är inne på mitt elfte år som kommunstyrelsens ordförande och nu är det dags att någon tar över. Man ska inte sitta för länge på en sådan här post, säger Britta Flinkfeldt.

Hon ersatte Bengt-Urban Fransson den 1 augusti 2009. Hon är den som har suttit längst som kommunalråd i kommunen sedan Sigvard Sundström, som hade samma post under 60- och 70-talen..

Britta Flinkfeldt säger att hon har funderat i ett par år om att lägga kommunalrådposten på hyllan, och på måndagen meddelade hon arbetarkommunens ordförande Mats Abrahamsson att hon ville avgå. Det innebär att socialdemokraternas valberedning kommer att sammankallas för att påbörja arbetet med att hitta en ersättare. Det nya kommunalrådet väntas tillträda under det första kvartalet nästa år.

Britta Flinkfeldt vill inte säga vilken hon helst vill se som sin efterträdare.

– Det är upp till valberedningen att arbeta med den frågan, men jag hoppas och tror att överlämningen kommer att ske så smidigt som möjligt och jag ser gärna att vi får en tid att låta det nya kommunalrådet ta del av kontaktnät, sätta sig in i pågående frågor och jobba in sig i budgetarbetet för kommunen

Innan Britta Flinkfeldt blev socialdemokratiskt kommunalråd drev hon en redovisningsbyrå. På frågan om vad hon ska göra efter att hon avgått svarar hon att hon har planer, men vad vill hon inte avslöja. Hon säger också att hon inte har fått några förfrågningar från den politiska sfären kring något fast arbete eller uppdrag.

Hon vill dock fortsätta med ett samhälleligt engagemang.

– Jag drivs fortfarande av att vara med och utveckla samhället och både tror och hoppas att såväl min utbildning som min erfarenhet och mina kontaktnät ska kunna vara till nytta nu när jag står beredd att axla andra ansvarsområden, säger Britta Flinkfeldt.

Vad är det bästa du gjort under dina tio år?

– Jag har gjort skillnad mellan politik och verksamhet. Politiker ska inte ha fingrarna i syltburken. Jag har medverkat till att plocka bort politisk klåfingrighet. Jag har bidragit till att stärka allas ställning i Arjeplogs kommun där politiken pratar politik och där tjänstemännen gör det de ska. Jag är och har varit stark och trygg  med att tjänstemännen tar sitt ansvar. De ska inte behöva springa till kommunalrådet när det ska tas beslut.

Även om Flinkfeldt byter arbetsplats från kommunhuset vill hon fortfarande hjälpa till att utveckla samhället.
Även om Flinkfeldt byter arbetsplats från kommunhuset vill hon fortfarande hjälpa till att utveckla samhället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!