Arjeplog får vänta på OBS-platser - till 2022

Arjeplog har stått utan OBS-platser i snart ett år, och som det ser ut nu verkar kommunen få fortsätta vänta. Till 2022.

I snart ett år har Arjeplog stått utan OBS-platser. En väntan som ser ut att fortsätta, när Region Norrbotten inte har för avsikt att öppna några platser förrän hälsocentralen är ombyggd. (Arkivbild)

I snart ett år har Arjeplog stått utan OBS-platser. En väntan som ser ut att fortsätta, när Region Norrbotten inte har för avsikt att öppna några platser förrän hälsocentralen är ombyggd. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-24 12:00

Det var vid årsskiftet 18/19 som Region Norrbotten sade upp avtalet om de tre OBS-platserna med Arjeplogs kommun. Orsaken var att man ansåg att kostnaden skenade iväg när kommunen, i brist på sjuksköterskor att anställa, tvingades hyra in dyra bemanningssjuksköterskor för att hålla platserna öppna. Med varierad kvalitet på vården som följd. 

Och det ser ut som att Arjeplog kommer få fortsätta vänta. Eva-Lena Asplund, chef för Piteå närsjukvårdsområde, säger att tanken hela tiden varit att Arjeplog ska ha OBS-platser, men att man efter uppsägningen av avtalet bestämde sig för att vänta tills man samlas under samma tak i den ombyggda hälsocentralen. 

– Då kommer vi ha samarbeten på många plan. Vi har ett gott samtalsklimat med kommunen om de här frågorna, och vill samma saker. 

Varför bemannade ni inte upp OBS-platserna själva istället för att stänga dem?

– För att vi hade inga egna lokaler att finnas i. De ingick i samverkansavtalet vi hade med kommunen. Som kompensation för OBS-platserna beslutade vi oss för en tillbakagång av jourläkare nattetid, så att patienterna skulle få god och snabb hjälp. 

Vad händer med den jourläkaren när ni väl hamnar under samma tak igen?

– Vi har inte ens diskuterat det, men det är så klart något som måste ses över noggrant. 

Robert Cortinovis som är socialchef på Arjeplogs kommun, berättar var man är just nu i processen med hälsocentralen.

– Det går ut en upphandling nu i närtid, kanske redan under nästa vecka, om projekteringen. Den borde vara klar till årsskiftet. Projekteringen leder i sin tur fram till en upphandling om själva ombyggnationen. Som det ser ut idag kanske ombyggnationen kan starta hösten 2020, och kommer styvt räknat att ta mellan 1 1/2–2 år att färdigställa. Då är vi inne någonstans på våren 2022 när det tidigast kan vara klart för inflyttning. Det är vad vi vet idag, sen kan saker naturligtvis hända på vägen med ett så omfattande bygge.

Det kan med andra ord bli lång väntan på att åter kunna glädjas åt OBS-platser på orten. Region Norrbotten har sedan årsskiftet hänvisat Arjeplogsbor till Piteå eller Arvidsjaur för medicinsk slutenvård. I Arvidsjaur är OBS-platserna stängda sedan några månader tillbaka, på grund av sköterskebrist. 

– Vi har för få sköterskor för att kunna öppna ännu, men de kommer att öppna och vi jobbar på det, säger Eva-Lena Asplund. 

Karta: Arjeplogs hälsocentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!