Årets arjeplogare ska uppmärksammas

På nationaldagsfirandet 2020 kommer ett nyinstiftat pris att delas ut - nämligen "Årets arjeplogare. "

Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S) tog till orda om kommunens ekonomi.

Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S) tog till orda om kommunens ekonomi.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-28 20:30

Medborgarförslaget går ut på att årligen uppmärksamma en person eller en grupp som gjort något bra för Arjeplog. Som en uppmuntran. Det blir ett diplom eller liknande som pris. Förslaget klubbades igenom av ett enhälligt kommunfullmäktige, utan diskussion. 

Mer prat blev det kring delårsredovisningen januari– augusti. Ekonomichefen Nina Lestander sa att prognosen förbättrats med ungefär en miljon sedan i augusti, men att helårsresultatet fortfarande ser negativt ut. Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S), tog till orda:

– Vi kan tydligt peka ut våra utmaningar: att vård och omsorg haft problem är ett faktum, men allt jobb vi lagt ned för att få vården till en ny skepnad har gett effekt. Att vi inte har intäkter på LSS-boendet i takt med den budget vi lagt betyder inte att det var en dålig investering. Det är fortfarande en pluspost eftersom vi nu inte behöver betala för LSS utanför kommunen. 

Flinkfeldt tittade framåt på den nya budgetmodellen och dess utmaningar. 

– Vi har haft en gymnasieskola med flera hundra elever, nu är vi nere på under 100. Då måste budgeten följa med. Arjeplog ska ha en gymnasieskola,  men vi behöver göra organisatoriska förändringar så vi kan jobba tillsammans med andra kommuner för att komma ned i en mindre kostym. Vi behöver också se över förskolegrupperna ordentligt. Vi har betydligt mindre grupper än andra kommuner, och behöver se över vad som är rimligt för oss. 

Karta: Arjeplog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!