Ove valde vårdjobb trots lägre lön

Ove Burman var 44 år när han utbildade sig till undersköterska. Han hade då jobbat som gruvarbetare i 20 år. I dag är han ende mannen som är anställd på demensboendet Facklan i Arjeplog. Trots att lönen är betydligt sämre än i gruvan, ångrar inte Ove sitt val.

Ove Burman är kontaktperson åt Erik Lindfors. Det innebär bland annat att han har ansvar för Eriks rum och sköter kontakten med Eriks anhöriga.

Ove Burman är kontaktperson åt Erik Lindfors. Det innebär bland annat att han har ansvar för Eriks rum och sköter kontakten med Eriks anhöriga.

Foto: JENNY KARLSÉN

ARJEPLOGH2008-04-21 06:42
För Ove Burman har vägen till ett jobb inom vården varit krokig. I grunden är han byggnadsarbetare, men det har han bara jobbat som i cirka ett år, före värnplikten. Efter 20 år i gruvan i Laisvall, provade han på olika tillfälliga jobb.
- Redan då pratade min fru om vården, men jag sade blankt nej, berättar Ove och sätter upp en hand i luften.
Ett par år senare tog Ove ändå steget och utbildade sig till undersköterska, något som han inte ångrar.
- Tack vare den utbildningen hade jag något att falla tillbaka på, säger han.
Nära familjen
När han var färdigutbildad, hann Ove nämligen jobba nästan två år på LKAB i Kiruna, innan han sökte en tjänst på demensboendet Facklan i Arjeplog.
- Jag ville komma hem för att vara nära familjen och då fanns det en tjänst ledig här. Jag trodde aldrig att jag skulle få den, även om det var meriterande att vara man, säger Ove.
Facklan är ett kommunägt boende. Av femton anställda är Ove nu ende mannen.
- Det blir lite annat snack än i gruvan. Ingen annan här är så intresserad av skotrar och cross-cyklar, säger Ove och skrattar.
Förutfattade meningar
Han skulle inte ha något emot att få åtminstone en manlig kollega och menar att fler män borde våga prova jobba inom vården.
- Det är många som har förutfattade meningar, men man måste testa för att veta hur det är. Förr jobbade jag med maskiner, nu jobbar jag med människor och det känns bra, säger Ove.
Han tror att de som känner honom är förvånade över att just han har valt det här yrket.
- När jag sökte hit frågade arbetsledaren i Kiruna om vem som helst får söka sådana här jobb. Jag är allt annat än huslig, så det här är en utmaning.
Ove medger att lönen inom vården är lite annorlunda än den han är van vid.
- Visst har man hög lön som gruvarbetare. Men för min del så tycker jag att jag förlorar så mycket annat om jag ska vara borta och jobba. Men storhelgstillägget skulle ju gärna få vara större inom vården, så att det märks i plånboken.
Den aktuella vårdstrejken är dock ingenting som boendet berörs av.
- Det jag kan säga är att en vårdstrejk aldrig får bli samhällsfarlig. Det är som inom brandkåren eller polisen, där en viss bemanning alltid är nödvändig.
Läs mer om sjukvårds-strejken på sidan 12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om