Storfiskaren Nicklas fångade 16-kilos gädda

Gäddrar också. Snickaren och nyblivne gäddfiskeguiden Nicklas Hallnor drog på onsdagen upp en gädda på 16,1 kilo och 135 centimeter. "Det är en drömgräns som är nådd", säger han.

14 juli 1916 14:49

"I dag knäckte jag den absoluta drömgränsen."

Så skrev Nicklas Hallnor på Facebook efter onsdagens jättenapp, där han storstilat slog sitt tidigare rekord på 11,65 kilo.

– Tolv kilo räknas som en guldfisk i sportfiskarnas storfiskeregister, men femton kilo är den gräns som alla gäddfiskare har som dröm. Tjugo kilo är också en gräns, men den är uppnådd en gång i Sverige så den är rätt osannolik, säger han.

På onsdagen åkte storfiskarna Nicklas Hallnor och Magnus Ranberg ut. Med vindstilla, strålande sol och 22 grader i skuggan var det dåliga förhållanden för gäddfiske.

– Vi såg lite gädda men de stod bara stilla på botten, brydde sig inte alls, säger Nicklas.

De tog paus och fikade, och under tiden kom det in åskmoln en bit bort och började blåsa.

När åskan dragit förbi fortsatte fisket. Magnus hade direkt på en storgädda, över en meter, och ett tag senare small det till för Nicklas. Gäddan gjorde en rusning och kastade sig upp i luften och landade med världens plask.

– Det small i vattnet och vi bara, vad är det där för fisk?! Vi har aldrig sett den storleken tidigare. När den var i håven började adrenalinet pumpa på riktigt. Den var upp mot tjugo centimeter bred över ryggen och den är ändå inte fet och välmatad, så den hade kunnat väga ännu mer. Den var inte full av betesfisk utan det var rätt tomt i magen.

Natten till onsdag hade Nicklas anmält en annan storgädda på 124 centimeter till Nappataget.

– Och då tog jag ju ledningen med den. Och om inte den här fisken håller hela vägen så är det bara ta i hand och gratulera.

Nicklas är en van gäddfiskare och deltagit i ett flertal tävlingar.

– Vi har ju fått väldigt mycket storgädda här de senaste åren, och tävlat en del. Jag har vunnit Fiskejournalens rikstävling Meterligan två gånger, och blivit tvåa ett år. Så jag har ju varit i toppen varje år jag varit med. Där anmäler man alla gäddor över en meter och plussar ihop den totala längden, säger han.

År 2014 räckte 8 282 centimeter till en förstaplats, men även andra platsen haffades då av en arjeplogare: Viktor Sundkvist som fiskat upp 4 352 centimeter. Förra året kom Nicklas tvåa i tävlingen. Och just tävlingsinstinkten verkar vara en stor del i varför gäddfisket är så kul.

– Jag vill ju ha de största som finns, och det är roliga fiskar att få. Vi har ju lärt oss att få stor fisk så nästan varje gång vi är ute får vi gäddor över 100 centimeter. Det är svårt att stanna hemma när man vet att man kan få storfisk om man far ut.

Både Nicklas och Magnus är vana fiskare, och nyligen har de startat upp ett företag för just gäddfiskeguidning kring Arjeplog.

– Vi har ju verkligen synts och visat att vi får mycket stor fisk, så det har börjat höra av sig folk för guidningar. Vi har talat om det länge, men inte förrän i år bestämde vi oss för att satsa och köpa in en ordentlig båt. Det var mycket jobb innan vi kom igång men hemsidan lanserades i maj.

Nicklas kommer från Arjeplog men jobbar som snickare i Piteå. Han har under våren jobbat extra för att kunna ta ut komptid vid guidningar. Magnus jobbar inom biltestverksamheten vilket främst är vintertid, vilket gör det perfekt att ha detta under sommaren.

Vad har ni för planer för företaget?

– Vi funderar och skissar lite på om vi skulle ha något vintertid också, om vi kan komma med något koncept där med rödingfiske exempelvis. Och lite andra planer inför framtiden för att utvecklas ännu mer, men det är så långt bort så vi börjar så här och ser var vi hamnar.

Hur är det att få betalt för något som man själv tycker är så otroligt kul?

– Det kan vara jobbigt att se på när andra fiskar, men annars så är det ju ett drömyrke skulle jag vilja säga. Att få vara ute på sjöarna och få vara med när folk drar upp nya personbästa, och få se deras lycka, det är underbart. Att få guida personer till deras upplevelser som de alltid drömt om men aldrig uppnått, det är minst lika bra som att få en stor fisk själv.

Arjeplog har 8 727 sjöar. Är det lönt att fråga i vilken av dem ni fick den här gäddan?

– Nä.

Nicklas tips för gäddfiske

Fiska i grunda vikar och längs vasskanter.

Fiska med sjödrag är bra för den som inte är så van. Har man ett styvare spö kan man gå på lite större drag, större wobbler. Ett bete som är väldigt lättfiskat och som man kan få stor fisk på är Salmo slider, som bara behöver vevas hem. Det kan vara aktuellt för den som inte är så van fiskare.

Vill man ha större fisk så är det en hel vetenskap bakom. Man ska veta temperaturer i vattnet, trivseltemperatur, vädret sista dagarna så man kan räkna ut hur de har rört sig och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!