Se upp för oväntad julskada

Varje år får försäkringsbolagen in flertalet anmälningar och frågor kring julgransfötter som läckt och orsakat skador på golv.

21 december 2018 09:31

Blöta jular brukar inte vara populära – men kanske allra minst när det visar sig att de utspelat sig inne i vardagsrummet. Den som varit med om en strulande julgransfot vet att risken finns, och faktum är att det är ett vanligare problem än man kan tro. En av de vanligaste frågorna försäkringsbolaget If får varje år när det lackar mot jul är nämligen hur försäkringen gäller för fuktskador på golv orsakade av läckande julgransfötter.

– Det låter som en liten sak, men det är ändå förvånansvärt mycket skador. Och det är samma visa varje år, kunder som ringer in och berättar att parketten havererat, säger Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på If.

Värst blir det när läckaget inte upptäcks i tid, exempelvis om man har en matta under julgransfoten där fuktfläckar inte syns.

– I allra värsta fall märker man det ju först när granen slängs ut runt tjugondag Knut, tillägger Jenny Rudslätt.

När det gäller skyddet i hemförsäkringen för julgransfotsläckage ser det tyvärr rätt dystert ut – såvida inte skadan orsakats av att behållaren plötsligt och oväntat spruckit gäller nämligen inte hemförsäkringen.

Så slipper du läckande julgransfot

Lägg plastskydd under julgransmattan.

Ha en större julgransfot.

Känn efter hur mycket vatten det är i behållaren innan du fyller på och fyll inte upp till kanten.

Håll julgransfoten under uppsikt under den första tiden efter det att vattnet fyllts på.

Källa: If.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Renlund 0911-645 16

Ämnen du kan följa