Det är från 2 maj till 30 juni 2018 som samtliga samebyar i Norrbotten vill ha lugn och ro i fjällen. I ansökan om det tillfälliga skoterförbudet ovan trädgränsen står det att det uppstår stora olägenheter för renskötseln på grund av skoterkörningen den här perioden. Störningar leder till att renen inte får vila, vilket i sin tur leder till sämre djurhälsa. En trött ren klarar inte flytten mellan de olika områdena så bra, och det kan leda till att vajor förlorar sina kalvar som de bär på. Man konstaterar också att skoterkörning inte är en del av allemansrätten.
"Samebyarna vill här särskilt lyfta fram att ett framförande av skoter inte kan klassas som en företeelse som är av allmänt intresse, ej heller som en rättighet av något slag. Möjligheter till rekreation kan således inte utgå ifrån att använda terrängfordon."
Och här uppstår en konflikt. Bara i Arjeplogs kommun finns sex samebyar, därtill en handfull företagare som delvis lever på skoterturismen. Thomas Evenström som driver Mavas stugby skulle hamna mitt i det stora sjok av förbudsområde som föreslås.
– Det går ju inte! Jag har vanligtvis fullbokat en bra bit in i maj.
Anders Erling Fjällås från Semisjaur Njargs sameby i Arjeplogs kommun:
– Men vem ska förlora på det egentligen? Är det inte dem så är det ju vi. Droppen var i våras när vi hade ett flertal incidenter där skoterförare körde rätt in i våra renar. Man visade ingen som helst respekt. Det fungerar inte längre, det är bara konstatera. Och det är ett problem för samtliga samebyar i Norrbotten. Våra fjäll har blivit en lekstuga för hela nordens skoterburna befolkning.
Fjällås säger att det är det som utgör själva grunden till förslaget.
– Samebyarna känner sig tvingade till att söka ett sånt här förbud som länsstyrelsen inför. Det ger helt andra tillsynsmöjligheter och bötesbeloppen är väsentligt högre än om det blir ett kommunalt beslut. Det hade kunnat vara en bra början att begränsa skoterkörningen nationellt, men utsikterna för att få igenom ett sånt förslag ser inte goda ut. En liten grupp förstör för den stora massan.
Är det då rimligt att stänga en så stor del av fjällvärlden?
– Det är en tydlig signal från samebyarna att det här inte funkar längre. Något måste hända. Det blir upp till länsstyrelsen att bedöma vad som är rimligt och inte.
Polisanmäler ni incidenter där skoterförare stör renarna i kalvningstider?
– Nja, jag tror inte att man ids. Det leder ingenstans och prioriteras inte. Vill man få upp en polis i maj till fjällen får man säga att det är en renskötare som jagar järv. Så enkelt är det.
Vems ansvar är det att medvetandegöra problemen som finns för rennäringen?
– Jag har inget bra svar på den frågan. Det är ju upp till varje skoterförare att ta eget ansvar, men där brister det.
Nyheter i norr har pratat med en rad företagare i Arjeplogsfjällen som ämnar att komma med en gemensam skrivelse.
– Jag vill inte mönstra ut särskilt långt i frågan förrän jag har torrt på fötterna, men jag ställer mig frågande till förslaget. Går det igenom kommer det få stora konsekvenser för hela landet. Man ifrågasätter ju i princip hela rätten att köra skoter, säger Frans Helamb, Vuoggatjålme.
Remisstiden var ursprungligen satt till den 27 oktober, men efter påtryckningar är den förlängd till 5 december.