Så firar du hållbart i jul och nyår

Det finns många enkla tips för att göra jul- och nyårsfirandet mer hållbart.

18 december 2018 08:09

– Jul och nyår är en härlig tid för de flesta och högtider vi ska glädjas över och vårda. Det kan dock vara bra – om inte annat så för miljöns skull – att tänka igenom hur vi firar. Det finns enkla knep att ta till för att skapa ett fint firande som samtidigt skonar miljön, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Bäst ur miljösynpunkt är den svenska vanliga granen (rödgran) som växer i skogen på nära håll. Ifall du vill hugga din egen gran, glöm inte att fråga markägaren om tillstånd först.

Näst bäst är odlad svensk julgran, välj då gärna en som är ekologisk. Mindre bra är Kungsgran och andra ädelgranar, eftersom det krävs både gödsel och bekämpningsmedel vid odlingen.

Allra sämst ur miljösynpunkt är plastgranen. Räknar man in produktion, transporter och giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning ger den absolut störst miljöpåverkan.

Välj gärna miljömärkt mat. Låt jul- och nyårsbordet domineras av festliga vegetariska rätter så har du vips tagit ett stort kliv mot det mer hållbara.

När det kommer till helgernas bubbel, välj gärna ekologiskt.

En gammal julbordstradition som får totalstopp av WWF är ålen, den är akut hotad. Ett alternativ kan istället vara rökt makrill som liksom ålen är en fet och smakrik fisk. Ett annat alternativ är odlad ålmal, så kallad Clarias, som påminner om ål om den röks.

När det gäller julklappar - köp gärna second hand, av återvunnet material eller kanske något du gjort själv. Om du köper nya saker, sträva efter en så hög kvalitet som möjligt och tidlös design. Det gör att vi behåller sakerna längre. Det är inte bra att köpa trendprylar av dålig kvalitet som används någon enstaka gång innan de blir liggande.

Visst är det roligt att duka lite extra fint till jul- och nyårsbordet. Men välj bort pynt och glitter av plast som slängs i soptunnan efter middagen. Ett alternativ kan istället vara att använda det som finns i naturen, som små kvistar av tall och gran. Du kan också plocka stenar och kottar att dekorera med.

Eller varför inte nyttja lite av julpyntet, som några av granens kulor eller ljusslinga? Tänk bara på att elektriska prylar ska vara CE-märkta för att undvika skadliga kemikalier.

Välj ljus av stearin eller bivax, gärna miljömärkta. En del stearinljus är gjorda av slakteriavfall vilket är bra eftersom man då tar vara på sådant som annars skulle gå till spillo.

Välj bort ljus av paraffin som är gjorda på fossila bränslen och skapar giftiga ångor. Det finns också ljus som innehåller palmolja. Genom att köpa RSPO-certifierat bidrar du till att förbättra palmoljesektorn och hjälpa till att rädda regnskogen.

Om du använder värmeljus med aluminiumhållare – glöm inte att ta bort veken med den lilla järnbiten innan du lämnar dem i metallåtervinningen. Om veken sitter kvar blir det svårt att återvinna aluminiumkoppen.

Undvik att smälla fyrverkerier då de ofta innehåller tungmetaller som sprids i vattendrag och marker. Och tänk på att smällare skrämmer både vilda och tama djur.

Vill du ändå titta på fyrverkeri, besök ett offentligt firande eller gå ihop med dina grannar och för ett gemensamt fyrverkeri.

Ett populärt ljudlöst alternativ till fyrverkerier är så kallade thailyktor. Dessa finns i 100 procent nedbrytbart material.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Renlund 0911-645 16

Ämnen du kan följa