Niklas och Therese satsar i väglöst land

”Någon gång måste man trappa ner.” Arnold Sundqvist har fyllt 81 år. Han konstaterar fakta. Han och hustrun Lisas livsverk, Bäverholmens värdshus öde måste läggas i någon annans hand. Och det kanske ligger där redan.

24 april 2013 10:30

Lisas son Niklas Söderberg och sambon Therese Lindmark har tagit tjänstledigt från sina jobb som gruvarbetare respektive undersköterska för att försöka sig på livet som turistnäringsidkare i Bäverholm.

Det var under sommaren 2012 som allt mognade fram. Arnold och Lisa pratade om sista sommaren. Niklas och Therese beslöt att prova.

Ett försöksår

– Jag var 10 år när jag kom till Bäverholm. Jag har ju hjälpt till i verksamheten under åren och utbildade mig till kock, berättar Niklas.

Han menar att tanken att en dag ta över verksamheten alltid funnits.

Nu blir det ett försöksår med en vår och en sommarsäsong för honom och sambon. Sen utvärdering.

Positiv respons

Niklas och Therese har bara mött trevligt folk under våren och fått positiv respons. De har också haft god stöttning från Arnold och Lisa.

– Det känns klart till 90 procent att vi fortsätter, anser Therese som uppskattar lugnet, naturen och närheten till såväl fiske som jakt.

– Och vi har idéer inför framtiden, säger Niklas.

Arnold och Lisa har försökt förbereda sig för ett liv som pensionärer. De har skaffat ett hus mellan fjäll och kust – i Arvidsjaur, men under vår och sommar – då är det Laisälvens övre dalgång som gäller.

– Jag vill se älven och ängarna, säger Arnold.

– Och jag har svårt att släppa taget om restaurangen, även om jag håller på att vänja mig, säger Lisa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!