Helg fylld av fjäll och litteratur

I helgen arrangerades årets upplaga av Bok och vandring som bjöd på fyra dagars natur- och kulturarrangemang i Arjeplogsfjällen.

23 juli 2019 13:29

Idén är att blanda författarmöten, teater och annan kultur med naturvandringar. Arrangemanget inleddes med en bussresa från Skellefteå längs silvervägen upp mot Jäckvik. Författaren till boken "Silvervägen" Stina Jackson var med på fjolårets upplaga av Bok och vandring, då med den nysläppta boken. Nu har den sålt över 200 000 exemplar. Längs vägen besöktes även författaren Sara Lidmans födelseort Missenträsk.

När bussen kommit fram till Jäckvik diskuterades uppfattningar om litteratur i norr.

– Människor i södra Sverige har ofta en romantiserad bild av norr, säger Augustprisnominerade författaren Karin Smirnoff från Piteå.

Hon fick frågan om hon ser sina skildringar som "illojala" mot sin egen landsända.

– Ja, om jag hade jobbat på en turistbyrå.

I Jäckvik började dagarna med vandringar längs Kungsleden och fortsatte med författarsamtal, bild- och filmvisningar, workshops och teaterföreställningar. Bland annat framförde spådespelaren Harleen Kalkat sin pjäs "Fruentimrets försvar", som behandlade kampen för att kvinnor skulle få publicera sig. Besökaren Lollo Norén uppskattade föreställningen.

– Det var jättebra. Både framförandet, innehållet och musiken, säger hon.

Bok och vandring gästades även av den franske författaren Olivier Truc, som arbetat som journalist i Sverige i 25 år. Han pratade om sin senaste dokumentärroman "Le cartographe des Indes boréales" som getts ut på franska. Den handlar om en kartograf under 1600-talet när etableringen av Nasafjälls silvergruva var viktig. Författaren besökte Nasafjäll och vandrade till sjön Sädvajaure för två år sedan. Olivier Truc har tidigare skrivit kriminalromaner som givits ut på svenska.

– I Frankrike är man mycket intresserad av Skandinavien och hur den nordiska välfärdsmodellen fungerar. Men berättelsen om hur samerna behandlats vet man mindre om och blir ofta förvånande när man inser att det finns ett förtryck, säger han.

Arrangemanget var uppskattat bland deltagarna.

– Det har varit fantastiska dagar. Det kommer att ta lång tid att smälta allt, säger Lotta Lestander.

– För mig var det den starkaste programpunkten när Peder Lundkvist visade sina poetiska naturbilder, säger Eva Elke.

Planeringen för nästa års upplaga är redan i gång. Författaren Stina Jackson är klar för arrangemanget och sitt andra deltagande i Bok och vandring.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Nordlund