De lär göteborgarna att älska Arjeplogs delikatesser

Som av en händelse blev Arjeplogsparet Rebecca och Oskar Stålnacke ägare till en julrörelse i Göteborg. Förra året köpte de företaget som hållit i gång Arjeplogsbyn på Lisebergs julmarknad under tiotalet år.

Tom Söderberg skär upp björn-, älg- och renkorv. ”Ska du smaka lite utta korven”, undrar han.

Tom Söderberg skär upp björn-, älg- och renkorv. ”Ska du smaka lite utta korven”, undrar han.

Foto:

ARJEPLOG/GÖTEBORG2013-11-25 06:00

Oskar Stålnacke hade besökt julmarknaden på Liseberg och blivit intresserad. Han tyckte att Anna-Lena Forsman som drivit verksamheten i tiotalet år gjorde det bra och funderade om hon hade något tips på andra verksamheter som skulle gå att starta.

Det resulterade i att Anna-Lena bjöd ut rörelsen. Oskar blev eld och lågor och fick hustrun Rebecca näst intill lika entusiastisk.

Förra året deltog Anna-Lena Forsman som mentor. I år står Rebecca och Oskar Stålnacke på egna ben.

– Det är lite pirrigt, men det känns som om vi får ihop det, säger Rebecca och berättar om stressen inför första helgen.

– Det var bara 15 minuter kvar till stället skulle öppna och vi hade inte gasolvärmen till wooken i ordning. Men det löste sig.

2,4 ton suovas

Rebecca och Oskar Stålnacke sysslar med att sälja nybakad lappkaka, kaffe, viltprodukter och annat som förknippas med Arjeplog. På Lisebergs julmarknad finns en Lapplandsavdelning och under Arjeplogsportalen huserar Rebecca och Oskar och deras anställda, sex på heltid och några extra för kvällar.

När Nyheter i norr pratar med makarna har julmarknaden varit öppen tre dagar.

– Det har gått bra, bättre än i fjol och vi har haft tur med vädret. Och så kommer det folk och säger ”Äntligen!”. De har längtat efter lappkakor och suovas, berättar Rebecca.

I fjol sålde Arjeplogsbyn 12 000 lappkakor och 2,4 ton suovas.

– Så det är rätt ruschigt ibland, det är svårt att hinna med toabesök. Ibland är det ju som ett folkhav och man vill serva så många som möjligt.

Klädda i Helly Hansen

Rebecca berättar att alla som jobbar använder sig av sitt bredaste arjeplogsmål och står och säljer klädda i Helly-hansen och kniv på bältet.

– Många besökare ställer sig bara och lyssnar när vi pratar och vill höra mer. De funderar om vi är äkta och många vill prata om skoter, jakt och fiske och om släktingar och vänner de har någonstans i Lappland.

Rebecca, Oskar och deras anställda, alla med Arjeplogsanknytning, bor i samma lägenhet. Rebecca berättar att det blir mycket skratt och bus trots intensiva jobbardagar.

Det handlar om sex veckor. Sedan är säsongen över.

Rebecca Stålnacke berättar att hon trivs med att jobba så här. Men ett pris som hon får betala är:

– Vi kommer ju hem först till nyår. Man hinner inte julpynta i sitt eget hem och det blir inget julfirande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om