Fullt hus på bildvisning

Sporthandlare Börje Granström i Arjeplog hade nyligen blivit folkpensionär när han gick bort för 28 år sedan. Vad många visste på 50-, 60- och 70-talen var att Börje Granström var en hängiven och duktig fotograf, och nu visar det sig att han lämnat efter sig en rik bildskatt.

10 juli 2015 18:59

Sonen Thomas Granström började intressera sig för sin fars negativsamlingar som fanns på vinden. Kusinen Peter Granström tog på sig att scanna in negativ och undan för undan insåg de bägge att bildskatten var enorm.

Thomas började lägga ut bilder på Facebook, på sidan ”Du vet om Du är från Plass´n om Du…” och det har blivit en succé. Bilder identifieras och kommenteras och många ropar efter fler.

Förra året hölls en bildvisning av Börje Granströms bilder. Och på fredagen hölls en ny, inför en minst sagt fulltalig publik. Extra stolar fick sättas in längs väggarna.

Thomas Granström berättade om sin fars kamerautrustning och visade svep av bilder från såväl idrottshändelser som olyckor och rena reportagebilder som sviten där en same kastrerar en ren på gammalt sätt, med sina egna tänder.

-Det var många som kommenterade kastreringsbilderna på Facebook, berättade Thomas som konstaterar att det som i dag nämns som djurplågeri var vardag när bilderna togs.

Börje Granström intresserade sig också för film och bland annat visades en film från 1960-talet över Arjeplogs vintermarknad.

Efteråt fanns mycket att diskutera. Biografens entré och trottoaren utanför var fylld med pratande Arjeplogsbor, före detta och nuvarande, till långt efter bildvisningens slut.

Nästa år blir det åter en bildvisning. Thomas Granström berättade att cirka 1 500 bilder har lagts ut på Facebook.

-Men det finns minst 10 000 till, sa han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bertil Sundkvist