Det ska alltså handla om en typ av stol som ett eller flera barn sätts på som en sista utväg när man inte kan bete sig. Fenomenet jämförs, av föräldrar till barn på avdelningen som Nyheter i norr pratat med, med en så kallad naughty chair. Alltså vad föräldrarna uppfattar som en bestraffning för olämpligt eller oönskat beteende. Den här metoden är sedan tidigare vida omdebatterad och har både förespråkare och starka kritiker. Det kom som en obehaglig överraskning.
– Vi har kollat med flera föräldrar. Ingen har fått informationen om att metoden används. Det uppdagades när barn kom hem och berättade, då togs det upp på ett föräldraråd, säger en förälder.
– Det är en kränkning mot de drabbade barnen och vi känner oss inte bekväma med det här. Mitt barn ska definitivt inte behöva sitta på nån stol! Det måste finnas andra metoder till att komma runt problemen.
Får det ens användas som ett pedagogiskt verktyg? Det känns inte lämpligt på en kommunal förskola där det finns anställda pedagoger, säger en annan.
Enligt föräldrar finns det barn som kommunicerat ett obehag inför att gå till förskolan.
– Det känns inte alls bra. Jag vill inte att man använder den metoden, men förskolechefen verkar försvara den. Man undrar ju också hur länge det här pågått, och varför vi inte informerats om det, säger en förälder.
Enligt Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket, är skollagen mycket tydlig med att man måste se till barnets ålder och bästa. Hon låter tveksam till tillvägagångssättet, men reserverar sig lite för att hon inte sett hur det hela gått till.
– I grundskolan finns regler kring disciplinära åtgärder om ett barn exempelvis stör undervisningen, men det finns inget liknande för förskolan. Det är klart att det måste finnas metoder och tillvägagångssätt att ta hand om gruppen på förskolan, men det får aldrig vara så att det blir en bestraffning eller stigmatiserar ett barn.
Enligt vad Nyheter i norr erfar har den här metoden använts bland annat i anslutning till lunchrummet på avdelningen där de andra barnen kunnat se den som hamnat på ”stolen”.
– Åter igen, det är viktigt att det inte blir stigmatiserande eller ses som en bestraffning, säger Maria Olausson.
Ärendet har anmälts till skolinspektionen.