Fiber i glesbygden närmar sig

Våren 2016 stod det klart att Arjeplog beviljats 45 miljoner kronor i statligt stöd för att bygga fiber till glesbygden. Ärendet har tagit många vändningar sedan dess, men nu verkar det börja brännas.

Snart uppkopplade? Åhörarna hade en del frågor till Zitius, bland annat rörande dem som redan har fiber draget till sina fastigheter.

Snart uppkopplade? Åhörarna hade en del frågor till Zitius, bland annat rörande dem som redan har fiber draget till sina fastigheter.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2018-01-19 14:40

Den snabba sammanfattningen: Arjeplogs kommun beviljas 45 miljoner, upphandlar fram ett företag som börjar skissa på fibersatsningen. Projektet är stort, i kommunen finns 45 byar man tänker gräva till, säger man. När man så räknat färdigt på projektet inser man att anslutningsavgiften blir för hög, man kan inte mäta sig med de 15 000-20 000 kronorna som det är vanligt att avgiften brukar ligga på. Samtidigt har flera privata aktörer visat intresse för hela projektet. Kommunen beslutar att göra en upphandling för att se om man helt enkelt kan få någon annan att fibrera landsbygden, och på så vis kanske få ned anslutningsavgiften till kund. I oktober 2017 skriver Telia och Arjeplog ett avtal, där EU-medlen överlåts och det befintliga fibernätet säljs. Ett dotterbolag till Telia, Zitius, står nu som ansvarig för projektet.

Under torsdagskvällen hölls så ett informationsmöte i Laisvall om pratikaliteterna. Ett efterlängtat sådant. Budskapet som stort var:

– Om ni vill ha fiber, fyll i intresseanmälan och skicka in den innan 28 februari. Utan intressenter blir det omöjligt att räkna på det, sa Zituis Andreas Ljung.

Tony Åkerström som är säljansvarig på Zitius säger att tanken med hela projektet är att erbjuda anslutning till alla.

– Sen kommer det finnas enstaka adresser dit vi av olika anledningar inte kommer kunna dra fiber, men de kommer få erbjudande om andra lösningar.

En fråga som kom upp under mötet var hur det blir för dem i byarna som redan är ansluten till de befintliga fibernätet, det som kommunen precis sålt till Telia. Kommer de att få samma erbjudande som de som nyansluter sig?

– De kommer få samma möjligheter att välja ur vår portfölj av företag som erbjuder tjänster, men det befintliga avtalet är ju mellan fastighetsägaren och den leverantör man har idag.

En av anledningarna till att projektet dragit ut på tiden är det EU-bidrag om 45 miljoner kronor som Zitius skulle få överta. En positivt förhandsbesked finns, men än i dag har inget präntats på papper.

– Vi har stått och stampat länge och väntat på att få klartecken från Jordbruksverket. Det är till 99,9 procent klart, men byråkratin måste få ha sin gilla gång. Vi tjuvstartar lite nu med att ta in intresseanmälningarna och tänker gräva fiber så snart det bara är möjligt, säger Åkerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!