I slutet av januari pausade Bussgods sin process att slå ihop Västerbotten och Västernorrland för att ge ledningen i uppdrag att analysera läget för Bussgodsbolaget och komma med förslag på åtgärder för att bryta de negativa resultaten. Efter utredning och analys beslutade Länstrafiken i Norrbotten att avveckla verksamheten i Bussgods i Norrbotten AB.

– I Pite älvdal tror jag att det handlar om åtta personer som kommer att få gå. Något i den storleksordningen, säger Tomas Widetun, ekonomichef på Länstrafiken i Norrbotten.

Har det pratats något om ersättningsjobb?

Artikelbild

| Ulf Nilsson har ingen aning om vad Länstrafiken nu tänker göra med lokalerna. Men han får nog börja fundera på att hitta en annan hyresgäst.

– Något sånt är inte klart på något sätt. Beslutet togs ju igår, så det är ingen som har hunnit jobba med de frågorna. Det enda vi vet är att de får vara kvar till årsskiftet. Det är enda beskedet vi har, säger Widetun.

I Älvsbyn är stämningen låg. Stationschef Sara Risberg har jobbat för bussgods och dess företrädare "Älvsby busscentral AB" i större delen av sitt liv. Där började hon 1984, sen bildades bussgods 1986 och till slut 1988 byttes arbetsgivaren till Bussgods.

– Det är väl inte direkt bästa åldern att komma ut på arbetsmarknaden igen. Det är tragiskt att det ska lägga ner, särskilt då vi äntligen fått det så fint här med nya anpassade lokaler, säger Sara Risberg.

Hon säger att det är väldigt synd att man inte tagit tag i problemen tidigare och bromsat i tid. Då kanske inte allt hade behövt läggas ner.

Artikelbild

| För ett år sedan jublade personalen över sina nybyggda lokalen. I dag fick man veta att bolaget avvecklas vid årsskiftet.

– Här i Älvsbyn har vi nog alltid dragit vårat strå till stacken, det är inte härifrån som underskottet kommer, säger Risberg.

Bussgods fick nya lokaler i Älvsbyn för lite drygt ett år sedan i och med att byggherren Ulf Nilsson äntligen fick klart sitt resecentrum där busstationen, tågstationen och bussgods finns på samma plats. Länstrafiken hyr lokalerna från Nilsson.

Artikelbild

| Stationschef Sara Risberg är lite av en bussgodsveteran då hon jobbat där ända sedan det var Älvsby Busscentral AB. Hon tycker nedläggningen är tragisk.

– Det är då ingen som har kontaktat mig, det är klart att om det är till nyår är det ju ett tag kvar. Men det lät ju inte så bra. De måste ju säga upp avtalet de har i så fall, säger Ulf Nilsson.

Nilsson fick kämpa i nio år med bygglov, kontrakt, avtal och annan byråkrati för att till slut få bygga resecentrum med särskilt utrymme för bussgods. Det invigdes i maj förra året.

Artikelbild

| Innan 2020 skickas det sista paketet med bussgods i Norrbotten. (arkivbild)

Känns det surt att de redan lämnar?

– Det verkar vara lite konstigt planerat kan man tycka. Vi får väl fundera på andra saker man kan ha där, säger Nilsson.

Bussgods kommer att fortsätta bedriva verksamhet året ut, sen ska det vara avvecklat.