Det var förra onsdagen som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fick en första indikation om att en äldre älg bar avmagringssjukdomen CWD.
Sjukdomen som kan smitta andra djur drabbar hjortdjur och leder till avmagring och död.
– Vi vet ännu inte om den är smittsamma varianten. Men det finns likheter med de äldre älgarna man hittat i Norge, säger Maria Nöremark, epidemiolog på SVA.
Erfarenheter från Norge tyder på att varianten av CWD bland äldre älgar inte smittar, eller har en begränsad smittsamhet.
På torsdagen hölls ett möte med flera myndigheter, länsstyrelsen i Norrbotten och Arjeplogs kommun.
– Mycket handlar nu om ett rent informationsarbete. Sedan kommer vi ha en expertgrupp där utredningar ska göras på plats för att försöka förstå hjortdjuren i närheten.
Med tanke på att CWD, även den smittsamma varianten, tidigare påvisats i Norge kommer SVA skicka proven dit på analys.
– De har lite fler diagnostiska analyser och är ett referenslaboratorium som kan jämföra med sina tidigare fall. Då kommer vi få mer information om den smittade älgen. I dag kan vi inte säga om det är den smittsamma sjukdomen, men vi har ingenting i dagsläget som talar för det.
CWD påvisades för första gången i USA på 1960-talet och första fallet av den smittsamma (klassiska) CWD i Europa var i Norge 2016.
Efter att den första klassiska CWD-smittan upptäcktes i Norge påbörjade SVA med övervakning för CWD hos hjortdjur.
– Om vi ponerar att det rör sig om åldersförändringar finns det nog varsomhelst, även i Ystad. Men det knepiga här att vi har flera nivåer av saker som vi inte vet säkert. Skulle det röra sig om den smittsamma varianten får vi utreda vad som kan ha hänt i området. I Norge har de verkligen försökt, men de vet inte hur smittan kommit dit säger, Maria Nöremark.
Vid den smittsamma varianten av CWD utsöndras smittämnet i saliv, urin och gödsel.
Sjukdomen är dödlig för hjortdjur och kan på längre sikt ha en kraftigt negativ påverkan på populationer av hjort, ren, älg och rådjur.
– Det är djuren som påverkas, men smittämnet (prioner) finns kvar i marken länge. Även fast det är sjuka djur som flyttar på sig kan nya djur insjukna och infekteras om de kommer dit.
När SVA får tillbaka de slutgiltiga provsvaren från veterinärinstitutet i Oslo kan man i dagsläget inte svara på.
– Vissa provsvar kan vi behöva gå vidare med och då kan det ta upp till ett år. Det är mycket som vi inte vet säkert då det är en osäkerhet på flera nivåer.