Samisktalande på kommunkansliet
Regeringen vill öka rättigheterna för minoriteter och föreslår i en lagremiss att såväl skattemyndigheten som försäkringskassan ska blir skyldiga att kunna kommunicera på finska och samiska. Flera kommunförvaltningar omfattas också, däribland Arjeplog, Arvidsjaur, Malå och Sorsele vad gäller samiska språket.
519 000 kronor per år.
När nu regeringen utökar verksamheten ökar statens kostnader från 10 till 80 miljoner kronor.
På Arjeplogs kommunförvaltning arbetar Anette Labba. Hon är utsedd att verka som kontakttolk vid myndighetsutövning på samiska språket.
- Men ännu har ingen frågat efter min tjänst, säger hon.
Eventuella svårigheter
Däremot är det många föräldrar till barn på förskolan som vill ha samiskspråkig undervisning. Och det har funnits, men personen har slutat.
- Av de 519 000 kronorna har 180 000 avsatts till förskolan och en tjänst ska utannonseras, säger kommunalrådet Bengt-Urban Fransson.
Arvidsjaurs kommun finns med i det nya förslaget från regeringen.
Kommunchef Barbro Ternert har inte hunnit ta del av förslaget.
- Jag vet inte om behovet av samisktalande finns här på förvaltningen, men jag vet att det är föräldrar som frågat efter undervisning på samiska för sina barn, säger hon.
Barbro Ternert har inget emot regeringens förslag men hon ser eventuella svårigheter i att lyckas med rekrytering av aktuell personal.
I dag upptar listan över kommuner som ska kunna kommunicera på samiska de fyra kommunerna Arjeplog, Gällivare, Jokkmokk och Kiruna. I det nya förslaget från regeringen tillkommer kommunerna Arvidsjaur, Berg, Härjedalen, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Åre, Älvdalen och Östersund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!