Whiskysatsning ska locka turister till Arjeplog

Ett helt nytt turistkoncept är på väg att rulla in i Arjeplog. Hotell Silverhatten och Mackmyra Whisky inleder ett samarbete som kommer att ge arbetstillfällen och en skjuts för sommarturismen. Dessutom byggs en lokal för whiskylagring på fjället Galtispuoda.

En turistmagnet har satts i rullning till Arjeplog och hotell Silverhatten. Ulrik Nordin, Sofi Holmgren och Jan Edvardsson ser nya jobb och fler turister i kristallkulan.

En turistmagnet har satts i rullning till Arjeplog och hotell Silverhatten. Ulrik Nordin, Sofi Holmgren och Jan Edvardsson ser nya jobb och fler turister i kristallkulan.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2011-01-13 06:00

Det var för snart ett år sedan som kontakter mellan hotellägare Jan Edvardsson och representanter för Mackmyra etablerades. I veckan har det konkreta samarbetet inletts. Det som märks så här direkt är det 30-liters fat med Mackmyra whisky som står på hotellets bardisk. (Det lär vara ovanligt att whisky säljs från fat på krogen.)

Sofi Holmgren på hotellet berättar att många utländska gäster frågar efter lokala produkter.

Personal utbildas
Whiskykonsulent Ulrik Nordin finns på plats för att utbilda hotellpersonalen både om whisky i stort och om den egna produkten Mackmyra. För utbildad personal är ett måste när whiskyarrangemangen drar igång för lokala och långväga gäster.

Ulrik Nordin ser satsningen som internationell just för att Arjeplog har så många utländska besökare.

Men samarbetet består inte bara av researrangemang. En viktig del är att bygga upp världens nordligaste lager av whisky, för Mackmyrka Artic Whisky. Företaget säljer, liksom många skotska destillerier gör, whisky för lagring. Och nu vill man utvidga. Sedan tidigare har företaget lager på Smögen, i Skåne och intill sin fabrik utanför Gävle.

Det handlar om 30-liters fat, gjorda av gamla kanadensiska bourbon-fat med lock och botten av svensk ek.

- Kan vi sälja 150 fat för lagring i Arjeplog kan vi bygga en lagerlokal, säger Ulrik Nordin och tillägger:

- Och det tror jag inte blir något problem.

90 000 fans
Ägare av fat i Smögen, Skåne och Gävle finns både i Sverige och utomlands.

Att äga ett fat i Arjeplog kan vara ett måste för whiskyälskare, och det finns många sådana.

- Mackmyra har 90 000 fans, påstår Nordin.

Till dessa lager återvänder ägarna minst en gång per år för att träffas och provsmaka. På Smögen hålls fyra fatägarträffar per år.

Träffarna brukar ofta innehålla whiskyprovning men häromsistens, vid en provning i Gävle,testade man godiset Ahlgrens bilar som tillverkas just i Gävle.

- Jag gillade de gröna bäst, minns Ulrik Nordin.

Whiskyn blir bäst om den lagras i fem år. Sedan tappas den upp på 48 flaskor, med särskild etikett för varje ägare.

Hotellägare Jan Edvardsson tror att man har hittat rätt:

- Dels är det hedrande för oss att få vara med i Mackmyras nordligaste satsning, men det ligger också i tiden. Det finns ett stort intresse för whisky, och det här är en satsning även på sommarturism.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om