Vitryskt pris till Maria Söderberg

Fotografen och journalisten Maria Söderberg från Arjeplog, Laisvall och Enskede har blivit pristagare i Vitryssland.

ARJEPLOG2011-02-15 06:00

Det är landets största oppositionella organisation Malady Front (Ung front) som beslutat att ge henne utmärkelsen för kortfilmen "49" som handlar om gruvarbetare i Saligorsk.

Sedan 1997 har Maria Söderberg gjort regelbundna resor till Vitryssland. Hon driver ett litteraturprojekt där, har gjort en utställning om knark och kriminalitet och ska starta en dokumentation om barn i missbrukarfamiljer.

I filmen som kan ses på youtube berättar Maria Söderberg om gruvarbetarnas genomsnittsålder på 49 år, trots att Soligorsk borgmästare hävdar att genomsnittsåldern för en gruvarbetare är 60 år.

Sveriges ambassadör I Minsk har tidigare fått priset och bland övriga pristagare i år finns oppositionens presidentkandidat Vladimir Niklajev som för närvarande sitter i husarrest.

Hur Malady Front fått upp ögonen för filmen "49" vet inte Maria Söderberg.

- Möjligen har de sett den på Youtube, säger hon.

Glad är hon i vart fall. Och hedrad. I slutet av februari åker Maria till Vitryssland. Kanske får hon sitt pris då. För själva prisutdelningen har varit. Men kanske går det som för fjolårets pristagare. KGB lade nämligen beslag på priserna.

Men som Maria säger: även em beslagtagen statyett är ett pris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om