Vill ha skyddsjakt efter massdödade renar

Semisjaur-Njarg sameby har ansökt om skyddsjakt efter att de fått renar rovdjursdödade. Enligt samebyns ordförande Anders Erling Fjällås är det en järv som dräpt över 20 renar på kort tid. "Vi var tvungen att ta dem därifrån", säger han.

Enligt Anders Erling Fjällås är det en järv som dräpt över 20 renar på kort tid. Samebyn har därefter sökt skyddsjakt men fått avslag.

Enligt Anders Erling Fjällås är det en järv som dräpt över 20 renar på kort tid. Samebyn har därefter sökt skyddsjakt men fått avslag.

Foto: Semisjaur-Njarg sameby

Arjeplog2022-01-13 21:30

Enligt Anders Erling Fjällås är det en stor järvhane som är problemet. Vid två tillfällen i mitten av december fick samebyn renar rovdjursdödade och ansökte därför om skyddsjakt på en järv i ett område söder om Seldutvágge.

Samebyn har varit tvungen att flytta renarna från området. Anders Erling Fjällås har haft dialog med länsstyrelsen.

– Vi har fått muntligt att de inte kommer bevilja skyddsjakt och då har vi inget annat val än att se oss om efter andra sämre alternativ. Vi tar dem till Arjeplog och försöker få dem att överleva vintern där, men där blir det utfodring, säger han.

undefined
"En järv har dräpt ren under mycket kort tid, men trots det får vi ingen skyddsjakt", säger Anders Erling Fjällås, ordförande för Semisjaur-Njarg sameby. (Arkivbild)

Han uppger att betet är acceptabelt i det aktuella området. De hade låtit renarna vara kvar om skyddsjakten beviljats.

– Om vi inte får reglera rovdjursstammarna går det inte att stanna till fjälls tyvärr. Vi har så hög täthet av järv, säger han.

Fjällås säger att renarna behöver betesro för att kunna vara till fjälls där klimatet är mycket hårdare.

– Får de inte vara i fred på grund av konstant järvnärvaro är det inte möjligt och renarna flyr området, säger han och fortsätter:

– Rovdjursstammarna är för stora och måste regleras för att vi ska kunna bedriva en rationell renskötsel.

Tidigare inventeringar visar att Semisjaur-Njarg sameby är en av dem som har tätast koncentration av järv. Länsstyrelsen uppger att sannolikheten för skada är stor om järvtätheten är hög eftersom ren är järvarnas huvudföda. Men för att få tillstånd krävs en klar skadebild, att skadan är allvarlig och att en skadegörande individ kan identifieras. Samebyn har enligt länsstyrelsen inte lämnat in skadedokumentation som styrker att det endast rör sig om en järv. Länsstyrelsen nekar därmed skyddsjakten.

– Vi kan inte utesluta att det är fler än en järv som har orsakat skadorna och då kan vi inte rikta en skyddsjakt mot en skadegörande individ, säger Maike Demski, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Järvbeståndet i länet ligger under den fastställda miniminivån enligt förra årets inventering.

– Inventeringen kanske inte alltid visar hela sanningen, men vi kan ändå göra beräkningar. När järvstammen ligger lägre har man högre ribba när det gäller skyddsjakt, säger hon.

I början av december beviljades samebyn skyddsjakt på en järv i området. Då ska det ha fällts en individ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!